in

Átadták az M44-es újabb szakaszát az új Tisza-híddal

Átadták az M44-es újabb szakaszát az új Tisza-híddal
Átadták az M44-es újabb szakaszát az új Tisza-híddal (Fotó: Babák Zoltán)

Ma délelőtt 10 órára szólt a meghívó arra az eseményre, amin átadták az M44 gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt közötti szakaszát az új Tisza-híddal. Az idő ünnepi arcát mutatta, bár az átadóra tartva a Tisza felé úgy besűrűsödött a köd, hogy megvolt az esélye, hogy az új hídszerkezetnek csak az alját látjuk.

Elsőként Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese ismertette az új M44-es műszaki paramétereit. Felelevenítette a 2016-os kezdést, amikor hosszas előkészítő munka után megtörtént az első kapavágás.

A tervezett M44 125 kilométeres hosszából a ma átadott 10 kilométernyivel immár 90 járható. Ennek kivitelezési munkái 2018 nyarán kezdődtek. Az Európában is egyedülálló hídszerkezet is mutatja, hogy nem volt egy rutinmunka. A fél ellipszis acél pillonszerkezetű ferdekábeles mederhíd hossza 307 méter. A teljes hídszerkezet a két ártéri oldali hídszakasszal 556 méter. 2500 tonna acél került beépítésre. 5 kilométernyi cölöp tartja a híd súlyát.

A fejlesztés a Lakitelektől Szentkirályig tartó 5 kilométeres szakasz kivitelezésével folytatódik. Juhász Zoltán reményét fejezte ki, hogy a Szentkirálytól az M5-ig tartó 37 kilométeres szakaszt a jövő év elején el tudják kezdeni.

Átadták az M44-es újabb szakaszát az új Tisza-híddal
Átadták az M44-es újabb szakaszát az új Tisza-híddal (Fotó: Babák Zoltán)

Dr. Kovács József, Békés megye 3. sz. választókerület országgyűlési képviselője visszaemlékezett, hogy amikor orvosként a megyébe került, a román határtól Budapestig tizenöt településen kellett átmenni, miközben Babák Mihályt, Szarvas polgármesterét szólította meg.

Úgy néz ki, közeledünk Budapest felé,

kezdte köszöntőjét Dankó Béla országgyűlési képviselő. A mögötte álló híd a szimbóluma lehet annak, hogy a megye végre végleg bekapcsolódik az ország gazdasági vérkeringésébe, végre felkerül az ország térképre, és végre a Békés megyeiek nem szenvednek olyan hátrányt, mint a korábbi években, mondta.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Bács-Kiskun megye 4. sz. választókerület országgyűlési képviselője elmondta, évtizedek óta várta ezt a napot. Azt kívánta, hogy “a látványnak is gyönyörű új tiszaugi híd a minőségi élet jegyében ragyogtassa fel az itt élők lelkét, hétköznapjait is”.

Köszöntőt mondott Békés megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Herczeg Tamás, valamint dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is.

Az ünnepi beszédeket bejárás zárta. Az ígéretek szerint ma délutántól járhatóvá tették az új pályaszakaszt.

„Hit-Módszer-Tár”…

Vitéz Tersztyánszky Ödön

Emlékversenyek sora kezdődött 1933-ban