in ,

Altmann Roland az év színházi háttérembere

Altmann Roland az év Nemzetiségi Különdíjas színházi háttérembere
Altmann Roland az év Nemzetiségi Különdíjas színházi háttérembere

A Magyar Teátrumi Díjat 2010-be Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, ma kultúráért felelős államtitkár javaslatára alapította a Magyar Teátrumi Társaság. Az első gálát és annak minden – azóta is fennálló– kritériumrendszerét is ő állította össze.

A díjjal azoknak a színházi háttérszakmákban dolgozóknak a munkáját szeretnék megbecsülni, akik nélkül nem jöhetnének létre színpadi produkciók.

Városunkból korábban Csasztvan Bélát és Nagy Imréné Magdit érte ez a megtiszteltetés. Az idén ehhez az impozáns társasághoz csatlakozott két szarvasi, Altmann Roland, a Cervinus Teátrum gazdasági vezetője, illetve Csasztvan Zsuzsanna, aki jelenleg a Duna Művészegyüttes művészeti titkára, de számára a napokban egy külön cikket szentelünk.

Mindketten hétfőn a Thália Színházban ünnepélyes keretek között tartott gálán vehették át a díjat.

Roland fogja össze a szlovák színházként is működő Cervinus Teátrum pénzügyeit. Az anyaszínház részéről dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójának javaslatára Csasztvan András terjesztette fel a kuratórium elé a Nemzetiségi Különdíjra.

A Magyar Teátrum díja Altmann Roland gazdasági vezető részére
A Magyar Teátrum díja Altmann Roland gazdasági vezető részére (Fotó: Babák Zoltán)

Ahhoz, hogy a díjat megkapja, két állami szakmai kitüntetéssel rendelkező színész vagy rendező ajánlása szükséges. Rolandot Rusz Milán, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Szerb Színház igazgatója, valamint Korcsmáros György, Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes Művész ajánlotta.

Rusz Milán a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség alelnökeként is megtapasztalta, hogy Roland bármilyen pénzügyi témában – legyen az pályázat, adminisztráció, költségvetés kialakítása – tud tanácsot adni, segíteni a többi tagszínháznak, Korcsmáros György pedig már dolgozott vele korábban Szarvason az Ibolya című színdarabbal kapcsolatban.

Váratlanul érte a dolog, árulta el a díjazott. Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója kérte, hogy frissítse az életrajzát. Miután Roland nem tudott arról, hogy neki friss önéletrajzra szüksége lenne, kérdő tekintetére András elárulta, hogy jelölni szeretnék a díjra.

Milyen érzéssel fogadtad?, tettük fel a kérdést.

“Ez nekem egy hatalmas lelki pluszt adott, hogy pozitív érzésekkel menjek neki az év végének. Ez az év számomra egy nagyon nagy érzelmi hullámvasút volt. A tavaly sem volt könnyű, sok minden csak tolódott és tolódott, amik most ősszel szakadtak ránk, és ez éjt-nappalt elvitt”, mondta 2021 Nemzetiségi Különdíjasa, Altmann Roland.

Timkó János a Furcsa pár ősbemutatóján 2021. december 17-én

Oscarnak lelke van, csak leplezi

Mind a négy gyertya ég Szarvason

Gyertyák meggyújtva, jöhet a karácsony