in ,

Vidám darabot mutatott be a Cervinus

Ragány Misa és Timkó János a Furcsa pár bemutatóján (Fotó: Babák Zoltán)

Pénteken és szombaton este mutatta be a Cervinus Teátrum Neil Simon Furcsa pár című vígjátékát Örkény István fordításában Dósa Zsuzsa rendezésében.

Neil Simon Több mint harminc színdarabot írt és majdnem ugyanennyi filmforgatókönyvet, többségükben saját darabjai adaptációit. Többször jelölték Oscar-díjra és Tony-díjra, mint bármely másik szerzőt. Saját darabokat 1961-ben kezdett írni, a népszerű Mezítláb a parkban 1963-ban, a még sikeresebb Furcsa pár 1965-ben született, amelyért Tony-díjat kapott, és országosan ismertté vált. Ezzel „a Broadway legújabb sztárszerzője” címet is elnyerte. Művei komolyabb, drámai tartalmú vígjátékok, de a romantikus komédia és a bohózat is megtaláltató művei között. Három Tony-díjat nyert el, tizenhét jelölésből. Sikerére, népszerűségére jellemző, hogy egyidejűleg négy sikerdarabját is játszották a Broadway-n. 1983-ban ő lett az első élő drámaíró, akiről színházat neveztek el. 1991-ben elnyerte a drámaírók Pulitzer-díját. Neil Simonra jellemző, hogy nagyon jó szerepeket ír a színészek számára, témáival a közönség azonosulni tud, hiszen reális, nagyon is komoly témákat dolgozz fel humorral. A Furcsa pár női változata 1998-ban született.

A Furcsa pár története Oscar Madison (Timkó János) lakásán játszódik, ahol az öt barát hiába várja a hatodikat, Félix Ungart (Ragány Misa) a pókerpartira. Oscar lakásán rendetlenség van, a szemét rohad a szemetesben, pókhálós a konyha, rossz a hűtő és a légkondicionáló is. Roy (Nagy Róbert), Oscar könyvelője és barátja próbálja jobb belátásra bírni Oscart, de mindhiába. Káosz van, de aggódnak Félixért. Egy telefonhívásból Murray (Magyari László) megtudja, hogy Félix eltűnt. Oscar hívja Félix feleségét, aki közli, válnak. Speed (Dorogi Péter), Vinnie (Papp Csaba) és a kártyacsapat összes tagja hihetetlenkedve hallgatja a hírt, hiszen tudják Félix mennyire pedáns, tisztaságmániás és mennyire szereti a családját. Ekkor csengetnek, és megérkezik csapzottan Félix…

Oscar befogadja Félixet és elkezdődik a rövid együttélésük, ami őszinte beszélgetésektől sem mentes. Oscarról kiderül még ő sincs túl a válásán, viselkedésével csak leplezi magányát. Félix pedig kiélheti takarításmániáját rendbe hozza a lakást, főz, mos, vasal, ezzel spórol Oscarnak is, aki anyagilag is rendbe jön. A pókerpartin hideg a kóla, a sör, igazi szendvicset készít annak, aki éhes. Oscar rábeszéli Félixet egy találkozóra két testvérrel Gwendoline-nel (Vanya Tímea) és Cecily Pigeonnal (Enyingi Zsófia), de a találkozón borul minden. A rosszul sikerült vendégség másnapján Oscar kirúgja Félixet. Mégis mindketten tanulnak a másiktól akaratlanul is, Oscar egy kis rendszeretetet, Félix pedig lazaságot.

Nagyon jól rendezett előadást és bravúros színészi alakításokat láttunk. Timkó János a látszólag laza, de érzékeny férfi szerepét briliánsan alakította, ahogyan Ragány Misa is briliánsan játszotta a pedáns, de szintén érzékeny férfit. Két eltérő habitusú ember, mégis az érzékenységük, a válás összeköti őket. Mindketten másképpen dolgozzák fel veszteségüket. Oscar a látszólagos lazaságába, Félix a tisztaságmániájába menekül, de az együttélés mindkettőjük számára hasznos, mert mindkettőjüket kibillenti abból az állapotból, amelyben éltek. Az előadás elsősorban a két főszereplő viszonyára, az együttélés nehézségeire épül. Nyilván két szélsőséges ember együttélése nem lehet konfliktusmentes. Timkó János és Ragány Misa tökéletes párost alkotott a színpadon.

Vanya Tímea és Enyingi Zsófia robbantak a színpadon. Rövid jelenetükben tökéletes alakítással bűvölték el a közönséget. Nagy Róbert az aggódó barátként nagyon szerethető karaktert formált meg kitűnően. Magyari László megint prózai szerepet kapott, és bizonyíthatta ebben is megállja helyét. Dorogi Péter és Papp Csaba is nagyon jó alakítással formálták meg karaktereiket, hogy az előadás kerek, egész legyen, a néző ne unatkozzon egyetlen pillanatra sem. Apróság, de Félix megjelenésekor látszólag kártyáznak, de mindenki szeme Félixen, Vinnie még a kártyát is fordítva tartja. Ez az aggódás barátjukért nagyon megható.

Dósa Zsuzsa olyan vidám, de igényes művet rendezett meg, amely a közönséget vonzza a színházba. Érezhető volt a színpadon az igényesség, a szeretet, és a bravúros alakításokon túl a rendező keze, amely vezette színészeit, akik pontosan, precízen, mégis lazán alakították szerepeiket. Ültek a poénok, a színészek fürödhettek a sikerben az előadás végén, amiből természetesen a rendező, Dósa Zsuzsa sem maradhatott ki.

A jelmezeket Hircsu Mariann tervezte, amelyek nagyon harmonikus összhatást mutattak a színpadon színben és jellegben. A ruhák kivitelezése Zleszik Erika alkotásai. A díszlettervezés Dósa Zsuzsa munkája, ahol a nappali színei, a formák, az egész berendezés összhangot alkotott. Igy a látvány nagyon kellemes volt a szemnek. A háttérgrafika és a plakát Zsada (Győri Erzsébet) nagyon szép alkotása. A szcenikus Salgó Balázs volt. A fényeket Valach Vendel, a hangokat Kis László tette természetessé. Produkciós asszisztens Balázs Henrietta, rendezőasszisztens Gábosné Décsi Beáta volt.

Nagyon vidám, kiemelkedő előadás született, tökéletes színész játékokkal, kiváló rendezéssel. Aki nem látta, hamarosan megnézheti, mert a színház játszani fogja.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Magyar Martinnal szemben Bencze Sándor. Mögöttük Viczián Ferenc és Fabó Bence

Eljött az alapszakasz vége

Ropogós, pulykasonkás kifli

Ropogós, pulykasonkás kifli az új év első vasárnapjára