in ,

Ropogós, pulykasonkás kifli az új év első vasárnapjára

Ropogós, pulykasonkás kifli
Ropogós, pulykasonkás kifli (Fotó: Gallicoop Instagram)

Az újév első vasárnapján, újholdkor, mi más készülhetne, mint egy ropogós, pulykasonkás kifli?

Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint hinnéd!

Sonkás kifli

500 g liszt
100 ml tej
1 teáskanál cukor
30 g élesztő
2 tojás (+1 a kenéshez)
5 evőkanál olaj
2 evőkanál olvasztott vaj
Töltelékhez:
25 dkg főtt sonka
20 dkg edami sajt
10 dkg ecetes uborka
3 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
só, bors
szezámmag, köménymag

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk, és 12 cikkelyre vágjuk. A cikkelyek külső harmadára halmozzuk a tölteléket, és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól dupla távolságokra. Tojássárgájával megkenjük őket, az egyik felét szezámmaggal, a másikat köménymaggal szórjuk meg. 200 ºC-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Korábbi ajánlataink itt olvashatók.

(Forrás: Gallicoop.hu)

Ragány Misa és Timkó János a Furcsa pár bemutatóján

Vidám darabot mutatott be a Cervinus

Az egy dózissal részlegesen (világoszöld), illetve a két dózissal teljesen védettnek tekintett oltottak száma (sötétzöld) az USA-ban, Magyarországon, illetve a világátlag (Forrás: OurWorldInData.org)

5 napra csökkent a tünetmentes fertőzöttek karanténja az USA-ban