in ,

A magyar kultúra napja a Vajdában

A magyar kultúra napja a Vajdában
A magyar kultúra napja a Vajdában

Január 22-én a magyar kultúra emléknapját ünnepeljük országszerte. Az idén harmincharmadik alkalommal. Iskolánkban, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban is rendszeresen megemlékezünk erről a napról, melynek apropóját a Himnusz kéziratán szereplő dátum adja, nem mintha meg lehetne feledkezni a magyar kultúráról ott, ahol az irodalmat, művészetet napi szinten használják, oktatják.

Az idei műsorhoz a harminchármas szám nyújtott szerkezetet. Három dal és három vers. (Jaj, Dante mennyire szeretne most bennünket!)

Kölcsey Ferenc versét Bárány Mihály előadásában hallgattuk meg, majd Dürgő Csaba konferálásából kiderült, a műsor további részében olyan szerzőktől búcsúzunk, akik a közelmúltban távoztak, műveik már a kulturális örökségünk részét képezik, de még nem volt idejük porosodni, azon a „recsegő könyvespolcon”, hogy Kántor Péter elhangzott versére utaljak.

Kányádi Sándor és Kántor Péter versei az ősszel országos arany minősítést kapott Mester Dóri és Kiss Virág szívbe markoló szavalatában, illetve Kalocsai Csenge népdalokon edzett tiszta hangján szólaltak meg, melyet Fonád Zoltán tanár úr gitárkísérete tett még színesebbé.

Iskolánk frissen alakult zenekara Balázs Fecó és Kóbor Jánosra emlékezve, az Omega egy-egy szerzeményét adta elő Huszák Zsolt hangszerelésében, aki a mentorprogram keretében fiataljaink segítését vállalta erre a tanévre. A zenekarban Weisz Tímea és Jónás Helga énekét Garai Hajnal, Gácsi Gergő, Bacsa Zalán, Laukó Boglárka, Tóth Sára hangszeren kísérte, Zoli bácsi irányításával. Újfent el kellett ismernem, fantasztikus élmény ennyi tehetséges gyereket együtt látni, hallani. Úgy gondolom, Földi Zsolt tanár úrnak a Gyöngyhajú lányban elhangzott profi gitárszólójával pedig sikerült feltennie az ú-ra a vesszőt.

Az emlékműsor egészében pont olyan volt, mint maga a kultúránk. Színvonalas, sokszínű, friss, és minden eleme az alkotás öröméből fakadt. Köszönet érte a fellépőknek, és a közönségnek, akik covid előírásokat betartva, inkább csak verbálisan, de meglapogatták a szereplők vállát. Néhányan nehezményezték a műsor rövidségét, ígérem, ha rajtam múlik, a jövő évi kitart a magyaróra végéig!

Salka Zsuzsanna

Kilenc taekwon-dos vizsgázott a hétvégén

Övvizsgával kezdték az évet a szarvasi taekwon-dosok

A Magyar Kultúra Lovagja lett Dobrotka Pál a Nemzeti Értékek Könyvkiadó vezetője

Szarvasról indult – a Magyar Kultúra Lovagja lett; Dobrotka Pál elismerése