in ,

Egy év kihagyás után ismét Szarvason randevúztak az ország sárkányhajósai

A Körös Dragon SEnői egysége
A Körös Dragon SE női egysége (Fotó: Babák Zoltán)

A tavalyi kényszerű kihagyás után ismét medencés sárkányhajó versenyt rendeztek a szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőben. A helyi Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős Sport Egyesület volt a házigazdája a honi szövetség által kiírt 8. Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokságnak, valamint a három állomásból álló Magyar Kupa sorozat első fordulójának.

A pandémia miatt a megszokottnál mérsékeltebb volt az érdeklődés a résztvevők és nézők részéről, de azért így is nagy volt a sürgés-forgás a 25 méteres versenymedence körül. Összesen 36 nevezés érkezett 6 kategóriában, a temesváriak jóvoltából pedig nemzetközi rangot kapott az esemény. Idén az ifjúsági csapatok versenyeztetése elmaradt, amit majd az ősszel sorra kerülő Nebuló kupa diák sárkányhajó versennyel egyidőben terveznek pótolni a Holt-Körösön.

A rövid megnyitó során a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, Járosi Péter méltatta a házigazdák erőfeszítéseit, amit a rendezvény sikeres lebonyolításáért tettek, majd jó versenyzést kívánva átadta a terepet a sportolóknak.

– A legjelentősebb hazai klubok kivétel nélkül képviseltették magukat a versenyen, ugyanakkor a szabadidős legénységek száma a járvány miatt alaposan megcsappant erre az évre – fogalmazott Nyerges Miklós, a házigazdák klubelnöke, amikor a rendezvény aktualitásairól kérdeztük. – A betegségek miatt a profi egységek sem feltétlenül a legideálisabb összetételben küzdöttek a bajnoki címekért, de ez szerencsére nem látszott a partról, hiszen mindenki igyekezett a tudása legjavát hozzátenni a saját kollektívájához.

A küzdelmek végén kerültek kiosztásra a magyar bajnokság érmei, ezen felül a helyi támogatóknak köszönhetően további különdíjak találtak gazdákra. A most elért helyezések a Magyar Kupa sorozatba is beleszámítottak, bár ott három forduló összesített eredménysora alapján hirdetnek győzteseket.

A további idei kihívások kapcsán a Dragon SE vezetője a következőket mondta:

– Az ismert nehézségek miatt tavaly elmaradtak a legjelentősebb nemzetközi megmérettetések, a magyar versenyeket viszont zavartalanul megtartották. Idén is hasonló forgatókönyvre számítunk. Kijevben a járvány miatt kétszer elhalasztott Európa-bajnokságot ugyan újból kiírták, de a politikai konfliktus miatt aligha sokan vállalják majd be az utazást. A klub legénység világbajnokság biztonságosabb, de számunkra elérhetetlenebb helyszínen lesz megtartva, a tengerentúli Sarasotában. A realitások azt mondatják, hogy erről is lemaradunk, hiszen a költségek meghaladják a versenyzőink anyagi lehetőségeit – tette hozzá Nyerges Miklós, aki legfeljebb néhány tehetősebb szponzor segítségével tartja lehetségesnek és elérhetőnek az amerikai túrát.

április, 2024

A vezető további távlatokban a Körös Dragon SE ifjúsági csapata újjáépítését nevezte meg a legfontosabb feladatnak, amely 3-4 sikerekkel teli év után „kinőtte” a korosztályát. Hasonló ütőképes legénység összecsiszolásához legalább egy-két esztendőre van szüksége a szakmai stábnak.

A kategóriák dobogós legénységei

Nyílt vegyes (11 legénység): 1. Pécsi TE-PEAC, 2. BRSE Főnix Dragon, 3. Körös Dragon SE „B”, … 5. Körös Dragon SE „A”.

Nyílt Open (11): 1. KSI Dragons, 2. Dunai Sárkányok Vác, 3. Körös Dragon SE „B”, … 5. Körös Dragon SE „A”.

Nyílt női (7): 1. BRSE Főnix Dragon „A”, 2. Dunai Sárkányok Vác, 3. Pécsi TE-PEAC, 4. Körös Dragon SE.

Szabadidős vegyes (4): 1. VASárkányOK Szeged „A”, 2. Főnix Dragon SE, 3. VASárkányOK Szeged „B”.

Szabadidős női (3): 1. VASárkányOK Szeged, 2. BYC, 3. CSN Bánát Temesvár.

Bakulya Mihály

Szpisjak Bence, Tóth Patrik, Sükösd Attila és Neumann Péter

Arany- és bronzérem az U17-es válogatóról

Kelbimbós-gombás pulykamelles tészta

Kelbimbós-gombás pulykamelles tészta