in ,

190 köbméter beton került a helyére tegnap az új szentandrási szennyvízkezelőben

Betonozzák az új békésszentandrási szennyvízkezelő tömbösített műtárgyának alaplemezét
Betonozzák az új békésszentandrási szennyvízkezelő tömbösített műtárgyának alaplemezét (Fotó: Babák Zoltán)

Békésszentandráson jelenleg 1400 körül van a lakóingatlanok száma, amik szennyvízhálózatra való rákötés tekintetében 98 százalékos mutatóval bírnak. Üdülősorok közül a Füzesi, illetve a Harcsási üdülősor van még csatlakoztatva a hálózatra.A település kinőtte az 1994 körül kialakított szennyvízkezelőt. Kapacitásának 150 százalékon történő működtetéséből rengeteg bírság adódott már. A másik, a beruházás mellet szóló legfőbb szempont, hogy meg tudjanak felelni a 21. század elvárásainak, fogalmazott Sinka Imre, a település első embere.

Mióta ő Békésszentandrás polgármestere, a legnagyobb volumenű beruházás az 1,6 milliárdba kerülő szennyvízkezelő megvalósítása, mondta tegnap, amikor az épülő műtárgy bejárására invitált.

Az új szennyvízkezelő a jelenlegi rákötéseket nagyjából félüzemben tudja majd teljesíteni, így a közép- és hosszútávú tervek között már szerepel az is, hogy a településen 2010 óta kibontakozó ipar létesítményeit, illetve a többi üdülőövezetet is rácsatlakoztassák mind erre, mind az ivóvízhálózatra. Gyorsan hozzátette, hogy ezt a település költségvetése nem teszi lehetővé, azokat csak pályázatok segítségével tudják majd megvalósítani, hiszen egy-egy soré is több milliárdos összeget jelent.

A kivitelezési munkák az ideiglenes létesítmények, így a bekötőút megépítésével, a munka- és a felvonulási terület kialakításával kezdődött január 17-én.

Hét mixer hordta a betont Szarvasról
Hét mixer hordta a betont Szarvasról (Fotó: Babák Zoltán)

Ezt követően kiemeltek 4-5 ezer köbméter földet. A kivitelezés szempontjából szerencsés, hogy a kevés csapadék miatt a talajvízszint viszonylag alacsonyan állt, de még így is szükséges gödör alja fölött állapodott meg. Miután a műtárgyat feljebb nem lehet emelni, annak stabilitása miatt a 40 centis zúzottkőágyazat helyett 70-80 centisre volt szükség, ezért lejjebb kellett menni.

A talajvízszint süllyesztését nyíltvizes tartással tudják biztosítani. Ez közérthetőre fordítva annyit jelent, hogy a munkaterület mellett annál mélyebbre egy aknát ástak, ahová a talajvíz beszivárog. Ebből folyamatosan szivattyúzzák, hogy a betonozás szintje alatt tudják tartani.

Az elmúlt héten megtörtént a tömbösített műtárgy alaplemezének vasszerelése. Tegnap kezdődött annak betonozása, aminek során 190 köbméter beton került a gödörbe. Azért, hogy ez az egy nagy sík alaplemez egybe kössön meg, fontos, hogy ez mennyiség 6-7 óra alatt a helyére kerüljön.

Betonvibrátorokkal tömörítik a betont
Betonvibrátorokkal tömörítik a betont (Fotó: Babák Zoltán)

Kockázati tényező ilyenkor az, hogy ne essen nagy eső, ami a cementet kimossa a sóder szemcséi közül. Extrém esetben még az is előfordulhatna, hogy az egészet vissza kellene bontani vassal mindennel.

Szerencsére tegnap ilyen veszély nem fenyegette a munkálatokat. Kora délelőtti ottjártunkkor már a tizedik mixer környékén jártak az alaplemez betonozásánál.

Ma már lehet dolgozni rajta, folytatni a felálló vasak szerelését, majd a hat méter magas falak zsaluzásán. Az eddigi munkálatok is impozánsak voltak, de ahogy a falak emelkednek majd, az lesz csak igazán látványos a laikusok számára is.

Az átadás végső határideje 2023. november 11-e, de a hatósági határidők miatt ennél hamarabb el fognak készülni a kivitelezők, ugyanis a vízjogi létesítési engedélyt úgy kapták meg, hogy a hathónapos próbaüzemben egy téli hónapnak is kell szerepelni.

A hatóság határozza meg azt is, mi számít téli hónapnak. Míg az ország más tájegységein még a március vagy az április is téli hónapnak számíthat, addig Békésszentandráson csak a december-január-februárt veszik annak.

Ebből kifolyólag egy fix dátumot már tudni lehet, azt, hogy legkésőbb február 1-én már meg kell kezdeni a próbaüzemet, ami várhatóan július utolsó napján fejeződik be.

Kihirdették az idei Diós Kristóf Természetfotó Pályázat díjazottjait

Kihirdették az idei Diós Kristóf Természetfotó Pályázat díjazottjait

Földesi Mihály, a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltje és Dúró Dóra, a párt alelnöke a szarvasi lakossági fórumon

Dúró Dóra és Földesi Mihály lakossági fórumon találkozott szimpatizánsaikkal Szarvason