A hidegháború és még harminc év című könyv szerzője, Gombos László, és beszélgetőpartnere, Bárski Viktória
A hidegháború és még harminc év című könyv szerzője, Gombos László, és beszélgetőpartnere, Bárski Viktória (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

A hidegháborútól napjainkig – hogy értsük, mi miért történik manapság

Ha az elmúlt egy hét eseményeire tekintünk vissza, napjaink történéseinek megértését segítő hiánypótló írást foghat kezébe az olvasó, ha megvásárolja, vagy kikölcsönzi a Városi Könyvtárból Gombos László A hidegháború és még harminc év című könyvét, aminek bemutatója az elmúlt szerdán volt a könyvtár olvasótermében.

A kutatómunka jelentős részét külföldi történészek végezték, ő inkább az adatok összekapcsolását végezte, árulta el a szerző. Érdemben két magyar író van, aki átfogóbban próbált a hidegháború időszakával foglalkozni, így a hazai források száma elenyésző ahhoz az 1400 irodalomhoz képest, amit a fiatal elsőkönyves szerző felhasznált az átfogó mű megírása során.

Azért tartotta fontosnak három évtizeddel túl menni a hidegháború időszakán, mert azt megismerve egyből világossá válik, hogy annak szereplői, például az Amerikai Egyesült Államok mit miért csinált 1990 után, de sokkal logikusabbá válik számunkra Oroszország viselkedése is, ha ismerjük az azt megelőző 40-45 év történéseit.

A könyvet a szerző azoknak is ajánlja, akik korábban nem érdeklődtek e korszak iránt, de a napi történések után feltámadt a kíváncsiságuk.

Gombos László beszélgetőpartnere Bárski Viktória volt.

Farkasné Sinka Dóra, Major Attila képviselők, illetve Sinka Imre polgármester a testület február 28-i ülésén

Február végén túl a tizedik testületi ülésen

Tálas Bendegúz és Frankó Dániel vezet az Eb-kvalifikációban

Karate: Két szarvasi is vezet az Eb-kvalifikációban