in ,

A rendező szemével a Békési betyárok

Varga Viktor a Békési betyárok olvasópróbáján
Varga Viktor a Békési betyárok olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

Január 10-étől próbálják Belinszki Zoltán – Szekér Gergő – Varga Viktor Békési betyárok című folk musicaljét, amelyet a Cervinus Teátrum a Békés Megyei Önkormányzat “Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” című nyertes pályázat keretében visz színpadra.

Varga Viktor a Teátrum főrendezője álmodta színpadra a történelmi tényeken alapuló, autentikus motívumokkal színesített kitalált történetet. A zenéhez és a dalszövegekhez Bartók Béla Békés megyei gyűjtése adott ihletet, a szövegkönyvben fellelhető Arany János által gyűjtött Békés megyei tájszólás kifejezései. A koreográfia egyfajta autentikus merítés a térség néptánc motívumaiból, modern köntösbe öltöztetve.

A rendezővel, Varga Viktorral beszélgettem.

Belinszki Zoltánnal már sok-sok közös alkotásod van, Szekér Gergővel most először dolgozol együtt egy egész estés színdarabon. Milyen volt a hármas együttműködése?

Igen, először dolgozunk így együtt Zolival és Gergővel. Ez azért izgalmas, mert három különböző világ, három különböző szemlélet találkozik. Belinszki Zoli ragaszkodott egyfajta korabeli szóhasználathoz a szövegkönyv megírásánál és a verseknél. Ragaszkodtunk hozzá, hogy a Bartók gyűjtések inspirálják, és azok adják a dalszövegek szerkezetét. Gergő hozta a filmes világból a sajátos zenei hangszerelést, ugyanakkor a dallamokat Bartók gyűjtés motívumaira alapozva egy egészen új zenei stílust teremtett. Én meg hoztam azt a látásmódomat, amit a pergő, három, hat, kilenc másodperces vágóképszerű jelenetek jelentenek. Ebből a hármas fogatból alakult ki majd valami – reméljük szórakoztató izgalmas színdarab lesz a nézők számára.

Több, mint egy hónapja próbáltok, hogy álltok?

Jól. Dolgozunk, hogy a darab humora is meglegyen, ugyanakkor a szerelmi szál is fontos, és a történelmi eseményekből is kapjon a néző információt. Izgalmasan alakul az első folk musical.

Új koreográfusokat avattok a Cervinusban, Oláh Márkó és Szabó Róbert személyében, két fiatal alkotta meg a darab koreográfiáját.

Ez egyszerű, fiatalokban kell gondolkodni és Szarvason felnőtt egy nagyon tehetséges, rátermett generáció Csasztvan András kezei alatt, és úgy gondoltam, lehetőséget kell adjunk nekik. Az előadás zenei világa nem kimondottan népzene, mégis autentikus elemekből építkezik, így a fiatalok számára új ajtót nyit meg, és szabadjára engedhetik a fantáziájukat. Izgalmas, új feladat, nagyon inspiráló, ahogy dolgoznak. Jó velük együtt dolgozni, értjük egymást.

A főszereplő Sándor betyár…

Mindenki főszereplő, Sándor még csak címszereplő sem, hiszen mindenki betyár a maga módján. Arra voltam kíváncsi leginkább, hogy milyen volt a betyárvilág, mert hallunk történeteket, és a legegyszerűbb, legjobb szándékú emberből is egyszer csak betyárrá tud válni a körülmények hatására bárki. Minden karakter szerethető és a sorsa megértést vált ki. Nem fekete és nem fehér, ahogyan a szabadságharc sem fekete, sem nem fehér. Vannak visszásságok a történelemben is, ahogy napjainkban is.

Miért vonzott a betyárvilág?

Mert betyárvilágban élünk. Mert izgalmas a téma. Minden nézőpont kérdése, mert, ami az egyik embernek szabadság, a másik embernek provokáció. Fontos lenne a tolerancia. Számomra az a szabadság, ami senkit nem korlátoz. Az ember akkor vágyik szabadságra, ha valami az útjában áll, ha valami lefogja és gúzsba köti. Szabad ember nem vágyik szabadságra, mert nem érzi szükségét, hiszen szabad. Csak ugye a szabadságot akkor értékeljük igazán, ha már elveszítettük. De mindig érdemes érte küzdeni, mert csodákra képes, meg tudja változtatni a világot, jobbá tudja tenni és élhetőbbé.

Mikor láthatja a közönség?

Március 12-én.

Viktor, köszönöm szépen a beszélgetést! Remélem, a közönség is megérzi a szöveg, a zene szépségét, a rendező, a színészek, a táncosok odaadását, azt, hogy minden alkotónak a szíve, lelke benne van.

Galambos Edit

Fotó: Babák Zoltán

Bukovinszky Béla a Malátabár áltudományos sörkóstoló-sorozatnak első alkalmán a Szent András Sörfőzdében

Debütált a Malátabár

Két iskola sakkozói mérkőztek