Molnár József: Március 15-e a nemzet megújulásának kezdete történelmünkben

Koszorúzás március 15-e alkalmából Csabacsűdön
Koszorúzás március 15-e alkalmából Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

A Himnusz hangjaival kezdődött Csabacsűdön az 1848-49-es forradalomra a térségünkben történő megemlékezések sora.

A nap alkalmából ünnepi beszédet mondott Molnár József polgármester, aki Dankó Béla országgyűlési képviselő és a csabacsűdi testület nevében köszöntötte az összegyűlteket.

“A szabadság az Istennek ezen legszebb ajándéka, mint gyémánt a bérczek kebelében, úgy van az emberen előtt mélyen rejtve, s az, a mi őket legbizonyosabban boldogítaná, előttök úgy szólván isméretlen jó”, idézte Csabacsűd első embere gróf Széchenyi István szavait.

“Március 15-e a nemzet megújulásának kezdete történelmünkben, szimbóluma a magyarság szabadságvágyának, tükrözi a nemzet hazaszeretetét. A nemzet szabadságvágya ezeréves történelmünk alatt folyamatosan jelen volt.” 174 éve a márciusi ifjak olyan folyamatot indítottak el, ami még ezeken ezen idő történelméből is kiemelkedik meghatározó és sorsfordító voltával. Ekkor indult el Magyarország a polgárosodás útján, méltatta az akkori eseményeket Molnár József.

“A szabadság nagyon törékeny, ápolásra, gondozásra, odafigyelésre szorul. Most, hogy a szomszédban háború folyik, látjuk, hogy a háború vért, szenvedést, könnyeket és áldozatokat követel”, tért néhány gondolat erejéig az Ukrajnában folyó háborúra. Köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak gyűjtésükhöz, amit a háború elöl menekülők megsegítésére rendeztek.

Molnár József ünnepi gondolatait Liszi Melinda és Balázs Csongor összeállításs követte, majd az emlékezés koszorúinak elhelyezése zárta a polgármesteri hivatal előtti emlékhelynél.

Boronyák Gergely (Herz Konrád) és Szente Árpád Csaba (Sándor) a Békési betyárok ősbemutatóján 2022. március 12-én

Megérkeztek a Békési betyárok

Dr. Dobos Ágoston református lelkész emlékezett a forradalomra Békésszentandráson

Amikor Kossuth Lajost tiszteletbeli elnökké választották Szentandráson