in ,

Újra az országos Kosáry Domokos Történelemverseny döntőjében a Gyakorló

Erdei Máté és Tóth Iringó
Erdei Máté és Tóth Iringó

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete az idei tanévben ötödik alkalommal hirdette meg a Kosáry Domokos Történelemversenyt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kötelező kerettantervi, tankönyvi anyagra épül a verseny, nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél több diák – aki kedvvel, örömmel és szorgalmasan tanulja a történelmet – részt vehessen rajta. Tanulóink az általános iskolák 7–8. és hatosztályos gimnáziumok 7. évfolyamának kategóriájában indultak. Az első forduló változatos feladatai az 1711-1849 közötti magyar és egyetemes történelem korát ölelték fel, kiegészítve egy múzeumi feladattal. Tóth Iringó Anna 7. osztályos és Erdei Máté Levente 8. osztályos tanulók magas pontszámmal jutottak a regionális fordulóba, melyet Kecskeméten rendeztek meg. A regionális forduló feladatlapja az 1849-1914 közötti magyar és egyetemes történelem időszakát foglalta magába, múzeumi kérdéssel, és egy Rubicon-cikkre épülő feladattal.

Erdei Máté nagyszerű teljesítményt nyújtott, korosztályában az 5. helyezést érte el, így Békés megyéből a 7-8. osztályos korcsoportból egyedüliként, döntőbe jutott!

Tóth Iringónak szép eredménnyel, nagyon jól versenyzett, és jövőre újra megmérettetheti magát.

A döntő helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum lesz. Máté korcsoportjának az 1914-1920 közötti magyar és egyetemes történelem időszakából kell felkészülnie. A versenyzők a szóbeli és írásbeli kvízfeladatok mellett múzeumi feladatot is megoldanak majd. Új elemként, minden döntőbe bejutott versenyzőnek 2 db mémet kell készítenie a döntőben előforduló korszakok témájában. A hátralévő időben sok munka vár a Gyakorlóintézmény polgárára, és bízunk abban, hogy a végső megmérettetés során is megőrzi versenyzői hidegvérét! Hajrá Máté! Hajrá Gyakorló! Hajrá Békés Megye! Hajrá Szarvas!

Gratulálunk a Gyakorló versenyzőinek! Felkészítő tanáruk: Stafira Árpád.

Máténak és felkészítőjének további sikeres felkészülést kívánunk!

Sz.Zs.

A bácsalmásiak ellen felálló Szarvasi NKK együttese

Már a második helyen a szarvasi lányok

Két jávorszarvassal bővült a Körösvölgyi Állatpark lakóinak száma

Két jávorszarvassal bővült a Körösvölgyi Állatpark lakóinak száma