in ,

Az utánpótlásedzők képzésével alapoznak a tartós NBIII-as szereplésre a Szarvasi FC 1905-nél

Továbbképzésre gyűltek össze a környék utánpótlásedzői a Füzeskerti Apartmanházban (Fotó: Babák Zoltán)

Edzőtovábbképzést indított a Szarvasi FC 1905, aminek első, a Füzeskerti Apartmanházban tartott alkalmára mi is meghívást kaptunk. Az előadó Szekeres Lajos, grassroots kordinátor volt, akinek egész Békés megyében az a feladata, hogy az utánpótlás csapatokat a helyes irányba terelje. A továbbképzésre eljöttek a környék utánpótlásedzői, a klubok vezetőségi tagjai.

Az eseménysorozat mozgatórugója az NBIII-ba készülő Szarvasi FC 1905 sportigazgatója, Somogyi János, illetve Füredi János, utánpótlás koordinátor.

“Mi olyan NBIII-as csapatot szeretnénk Szarvason, ami nem a átszállójegyet vált a magasabb osztályba, hanem huzamosabb ideig ott tud maradni, illetve legalább a 20-22 fős keret fele szarvasi kötődésű legyen. Ehhez elengedhetetlen, hogy az utánpótlásunkban komoly szakmai munka folyjon. Ezért tartunk majd olyan edzői továbbképzéseket, ahol mi, illetve a szomszédos települések csapatainak edzői tudnak új, modern felfogású ismereteket szerezni”, foglalta össze a szarvasiak edzője motivációjának okait.

Soma pár hónappal ezelőtt kapott megbízást, hogy a felnőtt csapat mellett az utánpótlással is felkészüljenek arra, ha feljutnak az NBIII-ba.

Az utánpótlásedzőik nem profi edzők, leginkább a munkájuk mellett végzik ezt a feladatot, mondta, ezért a szakmai fejlődést biztosító továbbképzéseken való részvétel szinte teljesen kizárt számukra. Jelenleg a trénerek tekintetében átfedések vannak a korcsoportok felett, ezért szeretnék az edzői kart úgy bővíteni, hogy mindegyik korosztálynak saját edzője, illetve segédedzője legyen azért, hogy minőségi munka tudjon folyni az edzéseken.

Meghatároztak egy elvárást az edzőik felé, miszerint a következő két évben egy alapfokú edzői képesítést mindenkinek le kell tennie, ezért találták ki, hogy meghívnak olyan szakembereket, akik helybe tudják hozni a tudást, így nem kell senkinek sehová mennie.

Az első alkalom a mostani generációval való kommunikációról szólt. Ebben átvették, hogy hogy kell őket bírálni, dicsérni, mert nagyon megváltozott a világ, árulta el véleményét Soma.

Annak idején, amikor edző lett, megfogadta, hogy soha nem fog ilyesmit mondani, hogy “bezzeg a mi időnkben!”, de be kell látnia, hogy már azóta is annyit változott a világ, illetve a mai fiatalok lelki világa annyira más, hogy meg kell tanulni velük a kommunikációt.

“Azt veszem észre, hogy a kritikát nagyon rosszul kezelik, éppen ezért kértük egy ilyen szakember segítségét, aki ehhez sokkal jobban ért, mint mi, ugyanakkor a labdarúgáshoz is nagyon ért”, indokolta, miért egy kommunikációban is járta szakemberrel kezdték az sorozatot.

Szekeres Lajos a közös foglalkozás után korosztályonként foglalkozott az edzőkkel, ahol lebontva mutatta be, hogy abban az életkorban mit kell már és mit nem kell még képezni.

135 futó vett részt a Szarvasi Arborétumban vasárnap rendezett hangyafutáson

A név kötelez, Hangya Balázs és Hangya Fruzsi is eljött a Hangyafutásra

Bessenyei Domos fekete övén a fehér csík azt jelzi, hogy viselője még 18 év alatti

Sikeres taekwon-do mestervizsga