in ,

Úton: Ruzsányi Anna vietnámi kalandjairól mesélt

Ruzsányi Anna Vietnámi útjáról számol be a Városi Könyvtár Úton sorozatában
Ruzsányi Anna Vietnámi útjáról számol be a Városi Könyvtár Úton sorozatában (Fotó: Babák Zoltán)

Amikor nyugdíjas lett, döntött úgy, ha teheti, utazik. Erdéllyel kezdte, majd néhány európai főváros után elkezdett számára tágulni a világ, jöttek az Európán kívüli földrészek, a tengeren túli országok. Nem először mesél távoli, más földrészeken tett útjairól Ruzsányi Anna.

A Városi Könyvtár Úton című sorozatának 23. állomásán úti beszámolójában ezúttal Vietnámban, Kambodzsában és Laoszban tett útjáról mesélt Vietnámra szűkítve, mert mint mondta, még így is nagyon kellett küzdenie azért, hogy le tudja szűkíteni bő egy órára. A másik kettő majd egy következő előadás anyaga lesz.

Anival van egy nagyon szarvasi történetünk. Ülünk Évával egy akkora nagyváros kávézójának teraszán, aminek lakossága több, mint Magyarországé. Kávézunk és bámészkodunk, közben beszélgetünk ott élő korábbi gimis osztálytársammal és feleségével – mindketten szarvasiak –, mikor magyar szót hallok a hátam mögött. Hátrafordulok… és köszönök, “Szia, Ani!”. Mi volt annak a valószínűsége, hogy egy ekkora városban összefutok három-négy szarvasival, köztük, Ruzsányi Annával? Aztán a húsz éve kint élő osztálytársam és Ani – akik egyébként nem ismerték egymást – talán még azt is kiderítették, hogy rokonok.

Csak barátokkal utazik. Szereti az idegenvezetős szervezett utakat, mert akkor sokkal több információt tud meg, vallja. Nagyon élvezi ezeket az utakat, majd újra és újra, amikor feldolgozza a képeket és feljegyzéseket.

Hogy elhelyezze hallgatóit térben és időben, mesélt Vietnám történelméről, illetve a három nagyvárosról, a fővárosról, Hanoiról, Huéról, az ősi császárvárosról, illetve Vietnán legnagyobb városáról, Saigonról, mai nevén Ho Si Minh-városról.

Gyönyörű út volt, emlékezett vissza, de pont a vietnámi útja óta nem hoz tárgyi emlékeket, nincs értelme, mondja. Akkor döbbent rá, mikor a fiókban megtalálta az onnan hozott evőpálcikákat. Elég a fotó, amit feljegyez, meg ami fejben megmarad.

Ezekből tartott bő egyórás élménybeszámolót a szép számú közönségnek, akik ezen a pénteki délutánon eljöttek a Városi Könyvtárba.

Következő útja Franciaország déli részére vezetne.

Vietnam vagy Vietnám?

Amikor Ruzsányi Anna utazott, akkor még valóban Vietnam volt a helyes írásmód, még a 2015-ben kiadott magyar helyesírás szabálykönyvben is az ékezet nélküli, az akkor akadémiailag elfogadott helyes alak szerepel, ám két évre rá már – az idegen földrajzi nevek egységesítési törekvésének megfelelően – ékezetesre változott, azaz ma már a Vietnám a hivatalos írásmód, igazodva ezzel az öcsödi búfelejtő nevéhez, ahol már évtizedek óta következetesen ékezettel írják a Vietnám kocsma nevét.

Nézet a Pavilon egyik látványtervéből. (A végleges ettől eltérhet)Tervező: OROS-HÁZ Kft.

Lerakták a Pavilon alapkövét, lesz nyilvános WC, és nem lesz a teniszpályákból rózsakert – egyelőre

A konferenciát megnyitotta dr. Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese

Nemzetközi víztudományi konferenciát rendeztek Szarvason