in ,

Szakmai látogatáson a szarvasi karatésok edzője a taekwon-do olimpiai éremgyárában

Ruzsinszki György, Dragan Jovic és Zoran Jerkovic
Ruzsinszki György, Dragan Jovic és Zoran Jerkovic

Ruzsinszki Györgynek, a kiemelt sportági létesítményfejlesztés keretében Szarvason megvalósuló Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémia szakvezetőjének páratlan élményben volt része a közelmúltban. A múlt héten Belgrádban járt, ahol személyesen fogadta őt a másik olimpiai küzdősport, a WT Taekwon-do sportág szentélyében Dragan Jovic mesteredző.

Róla annyit érdemes tudni, hogy három olimpiáról is éremmel tértek haza versenyzői, Milica Mandic Londonban és Tokióban is aranyérmes lett, míg Tijana Bogdanovic Rióban ezüst, legutóbb pedig bronzérmet szerzett, fűzte magyarázatképpen a mesteredző szakmai múltjához Ruzsinszki György.

A kimagasló eredményesség miatt a szakember világszinten is óriási elismerésnek örvend, a nemzeti válogatottak egymásnak adják a kilincset klubjánál. Háromszor nyerte el az ország edzője címet, sportolóinak megfelelő körülmények között történő felkészülése pedig nemzeti érdek. Munkájukhoz ezért egy csodálatos komplexum áll rendelkezésükre: az egyik legnagyobb fővárosi bevásárlóközpont szomszédságában már messziről látható a Galeb hatalmas, kétszintes csarnoka.

Az ajtón belépve egy modern, ízlésesen kialakított fogadótérbe jut az ember, ahol a csapat legfontosabb trófeái találhatók, a vitrin közepén a négy olimpiai éremmel. Itt kényelmes fotelekben kávé, tea mellett tekinthető meg egy hatalmas üvegfalon keresztül az edzés, ami 400 négyzetméter nettó alapterületű küzdőtéren folyik. Bábuk, rúgócélpontok, futógépek segítik a munkát, a falakon motiváló dekoráció az olimpiai érmesek montázsaival.

Az emeleten található az iroda és a tárgyaló, ahol a hivatalos delegációkat, válogatott vezetőket, sportolókat fogadják. Mellette egy emeleti társalgó, ahol a szakemberek, VIP vendégek elkülönítve, felülről nézve követhetik a felkészülés menetét, jegyzetelhetnek, tanácskozhatnak menet közben. A lenyűgöző körülmények valódi profizmussal párosulnak. Az egyesületnek közel ezer tagja van, az edzések több csoportban egész nap folynak.

Érkezésünkkor épp a japán válogatott fejezte be a munkáját. Minden nyáron megrendezésre kerül a Galeb Summer Camp, ahol eddig több mint 7000 sportoló és 500 edző fordult meg az évek során.

A jó hangulatú bejárást egy szakmai eszmecsere követte Zoran Jerkoviccsal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által akkreditált Belgrádi Sportakadémia karateprofesszorával kiegészülve, aki korábban aktívan segítette úgy a magyar karateválogatott, mint a szerb taekwon-dosok munkáját.

A látogatás végén Ruzsinszki György a szarvasi Tourinform iroda imázskiadványa kíséretében átadta meghívását a Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémia új épületébe a mesteredzőnek, majd mezt cseréltek, amit egy közös fotón örökítettek meg a szerbek legfényesebb érmei és kupái előtt.

Az M44 gyorsforgalmi út M5 autópálya és Szentkirály közötti szakasza

Megkezdődnek a munkák az M44 gyorsforgalmi út M5 autópálya és Szentkirály közötti szakaszán

Óriáskirakózás az interaktív kiállítás megnyitóján

Interaktív kiállításon tekinthetők meg a megyei értéktár elemei