in ,

Vajda220: Megnyílt az iskolatörténeti kiállítás

Pécsváradi Antal az iskolatörténeti kiállítás megnyitóján (Fotó: Babák Zoltán)

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium fennállásának 220 éves évfordulójára tartott ünnepségsorozat újabb eseményeként megnyitották az intézmény iskolatörténeti kiállítását.

Az esemény első állomásán Boczkó Dániel emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdődött. Előtte Zahorecz Pál iskolalelkész szolgált, majd Kitajkáné Szántai Mária igazgató köszöntötte a szoborpark ölelésében az iskolaudvaron összegyűlt vendégeket, tanárokat, diákokat.

Az iskolatörténeti kiállítást megnyitotta Pécsváradi Antal. Elmondta, hogy a kiállítás 220 évet ölel fel.

1948 és 2012 közötti időszakot leszámítva mindig az evangélikus egyház irányítása alatt állt. Egy történész számára mindig az évszámok, és az intervallumok fontosak, mondta Pécsváradi Antal, de az iskola ezidő alatt oly sokat költözött, hogy épületekhez kötötték a kiállítás fejezeteit.

A tárgyi emlékek hiányosak voltak, de egykori diákok adakozásából, kölcsönbe adott tárgyaival ki tudták egészíteni azt, így az első vitrinbe dokumentumok, az iskola értékes történelmi ereklyéi kerültek. Az idő előre haladtával egyre több tárgyi emlék jelenik meg a történelmi áttekintésben.

Érdekes és megható dolgok találhatók a kiállításban, hívta fel a figyelmet Pécsváradi Antal. Ezek egyikeként emelte ki Árvai Pált, aki diákként, majd tanárként, végül igazgatóként jelent meg a gimnázium idővonalán.

Csernus Zsolt képviselő személyes emlékeit felidézve elmondta, hogy ő a 220-ból 12 évnyit fed le a gimnáziumhoz való szoros kötődésével. Négy évig az iskola diákjaként, nyolc évet lánya nyolcosztályos gimnáziumi tanulmányai révén. Bár ő még a Vajda Péter utcai tömbbe járt, ez a hely az Újtemplom miatt mégis közelebb áll szívéhez.

Örömét fejezte ki, hogy a gimnáziumban ilyen színvonalas oktató és nevelőmunka folyik, amit a Vajdás Öregdiákok Baráti Körének beszámolójából évről évre nyomon követ. Reményét fejezte ki, hogy a sikerekről egyre vaskosabb kiadványban olvashat a jövőben.

Az iskolatörténeti kiállítás megnyitóját követően négy névadóra is sor került. A fizikai szaktantermet Kunos Andrásról, a biológiai szaktantermet Koren Istvánról, a természetrajzi szertárt Plenczner Lajosról, a könyvtárat dr. Nádor Jenőről nevezte el a hálás utókor.

A péntek délutáni eseményt szeretetvendégség zárta.

A határokon átnyúló zenehídhoz csatlakozott a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola

Chovánosok a háború miatt nehéz helyzetbe kerültek megsegítéséért

Húsvéti pite

Húsvéti pite