in ,

Gálázott a Vajda

Két év kihagyás után április 12-én újra összegyűlt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium közössége, hogy együtt ünnepelje a tehetséget. A hagyományosan tavasszal tartott Vajda Gálának a Cervinus Teátrum adott otthont, lehetővé téve, hogy a nézőtéren helyet foglaló diákok megnézzék, milyen sok tehetséges társuk van az iskolában.

Az idei műsor is nagyon színesre sikeredett, ahogy azt már megszokhattuk. A fellépőket Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony nyitó beszéde vezette fel, de köszöntötte a megjelenteket Molnár Etele alpolgármester és Lázár Zsolt esperes is. Üde színfoltot jelentett a színpadon a gimnázium öregdiákja, Papp Laci bácsi, aki szintén szólt a jelen vajdásaihoz.

A köszöntők után vette kezdetét a művészetet, sportot lelkesen, a szabad idejükben művelő tehetséges diákok előadása. A vers- és prózamondókat két fiatalember képviselte: Fazekas Máté (9.C) Aranyosi Ervin: A fiú és a szögek című költeményét, Borbély Máté (11.C) pedig egy népmesét, az Öt tojást adta elő. Külön említést érdemelnek az iskola színjátszói.

Nemrégiben Kecskeméten is bemutatták Big báng c. előadásukat, mely Katona József Bánk bánjának újragondolása a vezetőjük, Salka Zsuzsanna által. A darab poénjai jól működtek, a közönség soraiból felhangzó nevetés legalábbis erre utalt. Szereplők: Mester Dóra, Gáll Kata (12.C), Kiss Virág (12.B), Szrnka Artúr (12.A), Dürgő Csaba (10.A), Csatai Martin (11.A), Bárány Mihály (9.B), Bődi Zorka (9.C), Dézsi Réka és Lakatos Kincső (9.A). A zenei aláfestést Zima Dávid, Rónyai Dominik és Tóth Sára szolgáltatta.

Tánc „kategóriában” láthattunk hagyományosat és modernet is: utóbbi természetesen a Szarvason rendkívül népszerű hiphop volt. Trabach Dorina (12.C) és Pusztai Liza (9.C), a Babilon TSE táncosai olyan koreográfiát adtak elő, amellyel már több versenyen is sikerrel mérették meg magukat. A Tessedik Táncegyüttes gimnazistái pedig mezőségi táncokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Három pár pörgött-forgott a színpadon: Liska Janka (10.C), Vaskor Gréta (11.A), Teremy Dóra (11.C), illetve Gácsi Gergő (11.A), Teremy Samu (9.C) és Strassburger Csaba (12.B). A mozgás szerelmeseihez sorolhatjuk az aerobikosainkat is, akik egy duóval és két csoporttal képviseltették magukat a színpadon (Márton Gréta (11.A), Laukó Boglárka, Molnár Gréta és Varga Vivien (10.C), Varga Adrienn (9.A), Styecz Barbara (9.B), Antal Dóra (9.C), Tóth Adrienn és Illés Petra (9.B). Mindannyian a Blue Gym sportolói.

A műsorszámok jelentős részét a hangszeres zene és az ének tette ki. Az iskola énekkara A Pál utcai fiúk c. musical legismertebb betétdalát, a Mi vagyunk a grundot szólaltatta meg sikerrel. Szólóban lépett a közönség elé Laukó Boglárka (10.C), aki Ed Sheeran egyik számát zongorázta el, illetve Sztricskó Boglárka (12.C), aki a Besame mucho című klasszikust adta elő hegedűn. Az idei tanévben a zenekarok is új erőre kaptak Huszák Zsolt mentortanár vezetésével. Rengeteg együtt töltött idő és próba során alakultak ki a Gálán hallott műsorszámok. A délután nyitó produkciója a kamaracsoport által előadott két zeneszám volt: Ted Huggens: High Tea, ill. Camila Cabelo: Havana című darabjainak dallamai csendültek fel. A zenekar tagjai: Juhász Gergő (10.C, trombita), Zima Dávid (11.C, klarinét), Rónyai Dominik (10.A, szaxofon), Tóth Sára (10.B, fuvola), Molnár Tamara (11.A, fuvola), Garai Hajnal (12.C, basszusgitár), Bacsa Zalán (10.A, triangulum, akusztikus gitár), Gyetvai Csongor (9.C, dob) és Pécsváradiné Tóth Anikó (zongora).

A zenészpalánták közül szólót énekelt Weisz Tímea (11.C) és Garai Hajnal (12.C). Előbbi a Queen zenekar Somebody to Love című slágerét, utóbbi Katona Klári Vigyél el! című számát adta elő a zenésztársak kíséretében. Félig-meddig volt szóló Varga Mirtill (10.A) műsorszáma, A kör az Eddától, hiszen a színpadon vele együtt szerepelt már a gitáros szekció néhány tagja is: Mahovics Gergő (12.B) szóló-, míg Garai Hajnal basszusgitárt pengetett. A dobok mögött ismét Gyetvai Csongor ült. Némi helycsere után blues csendült fel, Mississippi Fred McDonald: You Gotta Move című számának prezentálásához Mirtillt Földi Zsolt tanár úr váltotta a közönség ujjongása közepette. A délutánt végül az AC/DC klasszikusa, a Highway to Hell zárta. Tóth Sára énekelt, Tóth Etele (12.A), Mahovics Gergő és Garai Hajnal gitározott, Gyetvai Csongor pedig továbbra is a ritmust szolgáltatta.

Köszönettel tartozunk a diákok felkészítőinek: Iváncsó Violának és Vas Istvánnak, a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak; Roszik-Pásztor Mariannak, az aerobikosok, és Kovács Krisztinának, a hiphoposok edzőjének; a néptáncosok részéről Árgyelán Kírának, Szabó Róbertnek és Oláh Márkónak; Huszák Zsoltnak, az iskolazenekar mentorának, illetve minden vajdás pedagógusnak, aki elősegítette, hogy színvonalas produkciókban lehetett részünk. Köszönjük a Cervinus Teátrum közreműködését!

A kétórás program mindenképpen sikeresnek volt mondható. Nagyon sok színt vonultattak fel a diákok a tehetség palettájáról, a közönség soraiban az érdeklődők minden bizonnyal találtak több kedvükre való produkciót is. És ahogy a műsorvezetők, Mester Dóra (12.C) és Hóbely Márkó (11.A) mondták búcsúzóul: annak sem kell keseregnie, akire ezúttal nem került sor, hiszen reményeink szerint egy év múlva újra megrendezzük a Vajda Gálát.

Németh Judit szervező tanár

Tóth Bence és Tóth Máté

Szlovákos siker a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen

Szentandrás beiktatásának 692. évfordulóján emlékeztek a település lakói

692 évvel ezelőtti eseményre emlékeztek Szentadráson