in ,

692 évvel ezelőtti eseményre emlékeztek Szentadráson

Szentandrás beiktatásának 692. évfordulóján emlékeztek a település lakói (Fotó: Babák Zoltán)

Jeles dátum Békésszentandrás történetében az április 18-a. A település területének tulajdonjogát az akkori tulajdonosokkal, az Úzvásáry családdal szemben vitatta a szomszédos település, Fehéregyháza. Úzvásáryék Nagymartoni Pál országbíróhoz fordultak, hogy jogos tulajdonukat igazolja. A kérés tovább került az aradi káptalanhoz, aki 1330-ban ezen napon mondta ki, hogy a terület nem tartozik Fehéregyházához, és azt beiktatta az Úzvásáryak számára.

Ahogy a járvány előtt is, most is összegyűlt a szentandrásiak kis csoportja, hogy erről a jeles eseményről megemlékezzenek. A Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző egyesület nevében Major Attila önkormányzati képviselő emlékezett a napra, majd nagyobb léptékekben felelevenítette a település történelmét egészen 1942. október 15-ig, amikor Horthy Miklós kormányzó felavatta a békésszentandrási duzzasztót, nem kifelejtve 1895-öt, amikor az okiratok által akkor Körös Szentandrás néven említett település elnyerte mai nevét.

Szentandrást 1297-ben említik először egy oklevélben, de a beiktatásának is már majd 700 éve. A település történelmének kutatása folyamatos. Újabb és újabb adatok kerülnek megismerésre, mondta a megemlékezés után Hévizi Róbert, a hagyományőrző egyesület elnöke, aki azt is elárulta, hogy a 700. évfordulóra szeretnének egy, a legfrissebb ismeretekre alapuló könyvet összeállítani és kiadni.

Gálázott a Vajda

Tessedik Sámuel felújított síremlékénél koszorút helyez el Frankó Anna, a szlovák önkormányzat elnöke

280 éve született Tessedik Sámuel