Dr. Jakab Gusztáv, a A Szarvasi Arborétum - Pepi gróf öröksége" című könyv szerzője
Dr. Jakab Gusztáv, a A Szarvasi Arborétum - Pepi gróf öröksége" című könyv szerzője (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

A Szarvasi Arborétum egy szarvasi természetfotós szemével

Megjelent Jakab Gusztáv könyve Pepi gróf örökségéről

A könyv története egy felismeréssel kezdődött. Szégyen, vagy sem, a Szarvasi Arborétumra húsz évvel ezelőtt egy ültetett faállományként tekintett, vallotta be Dr. Jakab Gusztáv, “A Szarvasi Arborétum – Pepi gróf öröksége” című könyv szerzője beszélgetésünk kezdetén. Mint mondta, őt sokkal inkább az ősi természeti értékek vonzották. Ezen érdeklődésének eredményeként született meg a Körös-Maros Nemzeti Park növényvilágát bemutató könyv tíz évvel ezelőtt.

“Aztán rájöttem, hogy milyen hatalmasat tévedtem, ugyanis ez a kert nem véletlenül országos jelentőségű természetvédelmi terület. Azóta, hogy a Bolzák ezt a kertet elkezdték kialakítani, önálló fejlődésnek indult, és mára olyan természeti értékekkel rendelkezik, ami jóval túlmutat egy ültetett faállományon, vagy díszfák egy nagyobb csoportján”, fogalmazott Jakab Gusztáv, aki több, mint húsz éve él Szarvason.

A könyvet igyekezett úgy összeállítani, hogy a saját szemlélete is visszatükröződjön a lapjairól. Az elmúlt 8 év terméséből körülbelül 300 fotót válogatott össze. Néhány speciális témánál pedig egy természetfotós kollégája, Molnár Péter segítette ki. Az olvasó nemcsak egy 160 oldalas fotóalbumot, hanem témakörök szerint leírásokat is kap. Könyv ötletét a kezdetektől felkarolta és támogatta dr. Hanyecz Katalin igazgató és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezetője, dr. Gyuricza Csaba rektor.

A 300 kép számításai szerint az elmúlt 8 év mintegy 140 látogatása alatt készült el. Az elmúlt két járványos év során megszaporodtak a látogatásai az Arborétumban. Számításai szerint ebből 50 fotós látogatás a pandémia első évére esett.

Dr. Jakab Gusztáv a könyvbemutatóm
Dr. Jakab Gusztáv a könyvbemutatóm (Fotó: Babák Zoltán)

A könyv elején két hosszabb fejezetben bemutatja Körösvidék természettörténetét és az Arborétum kialakulását, majd közel húsz fejezeten keresztül saját látásmódja szerint kalauzolja végig az olvasót gróf Bolza Pál, Pepi gróf kertjének állat- és növényvilágán. Nem egy kertész vagy tájépítész szemével nézte a kertet, hanem ennél többre, a természeti értékekre fókuszált.

Természetesen nem kerülhette meg a hegyi mamutfenyőt, a páfrányfenyőt, a pávákat, de könyvében helyet kaptak kedvencei, a páfrányok, a mohák és a zuzmók is, valamint egyes lágyszárú növények, tavaszi geofitonok, illetve a rovarvilág is.

Szerencsés helyzetben van, hiszen közel lakik a Szarvasi Arborétumhoz. Sok esetben kihasználta ezt a helyzeti előnyét, amikor úgy gondolta, hogy a fények, esetleg idő adhat valamilyen pluszt fotóihoz. Ezek a pluszok fel is ismerhetők különleges fotóin. Ennek köszönhetően a végeredmény nem egy ipari fotósorozat lett, hanem olyan képek, amit – olykor a családi programok kárára – csak egy helyben lakó tud elkészíteni.

„Sok fotóssal ellentétben nem titkolom a legjobb fotós helyszíneket és témákat. A legjobb helyszíneket mi magunk is felkereshetjük azzal a mobiltelefonos alkalmazással, amit a mellékelt könyvjelzőn találhatunk meg”, fejezte be gondolatait Jakab Gusztáv,  a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense.

A könyv bemutatója ma délután volt a Szarvasi Arborétum vendégházában. Köszöntőt mondott dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója, valamint Babák Mihály polgármester.

A könyvbemutatót séta követte a kertben, amin Somlyai Márta kalauzolta a vendégeket.

A kilátónál Molnár Emma gitárjátékát hallgathatták meg az érdeklődők.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bolza Marietta két unokája, Kacskovics Béla és Kacskovics Imre.

Az Oktatási Hivatal szakmai napja a GFE Gyakorlóintézményében

Baráth Barna a labdával

Történelmi magyar kosárlabdasiker szarvasi játékossal