in , ,

Történelmi magyar kosárlabdasiker szarvasi játékossal

Baráth Barna az EYBL-győztes Rátgéber-csapat tagja

Baráth Barna a labdával
Baráth Barna a labdával

Ahogy arról a hírek is szóltak húsvét környékén, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia serdülő fiúcsapata megnyerte a legerősebb korosztályos kontinentális kosárlabda-sorozat, a European Youth Basketball League négyfordulós szupertornáját, amely Magyarország egyetlen U14-es csapatának sem sikerült még.

Az U14 es csapat tagja a szarvasi Baráth Barna.

A Budapesten, Plzenben, illetve Pécsett rendezett selejtező után következett a szuperdöntő Rigában. Az idáig jutott 12 csapat közül – amik között nemcsak egyesületi csapatok, hanem nemzeti válogatottak is voltak – négy fordulón keresztül jutottak Barnáék a csúcsra.

Először a finn BC Puhut verték 44–38-ra, másodikként a házigazda lettek jöttek. A Bertans BS-t egyetlen ponttal, 50–49-es végeredménnyel tudták le, ezen a meccsen Barna 11 ponttal járult hozzá a győzelemhez. Majd az észt Tartu következett (74–53).

Az elődöntőben az észak-macedón Vardar Szkopjen nyolcpontos különbséggel (69–61) léptek túl. A döntőben a grúzok nemzeti válogatottja várt Barnáékra. Ellenük – egy nagyon fordulatos mérkőzésen – egyetlen pont döntött a pécsiek javára, így 61–60-ra nyertek.

Rátgéber Kosárlabda Akadémia EYBL-győztes serdülő fiúcsapata. Balról a második térdelő Baráth Barna.
Rátgéber Kosárlabda Akadémia EYBL-győztes serdülő fiúcsapata. Balról a második térdelő Baráth Barna.

Édesapja, Baráth Zoltán elmondta, Barnának hároméves kora óta van palánkja. El is kezdett kosáredzésekre járni, de a második után azt mondta, ennyi volt. Aztán egyszer Darida Károly megszólította az utcán, hogy ha már ilyen jól focizik, nem menne-e le egy kosáredzésükre. Lement és ott ragadt. Édesapja kiemelte, Barna nem juthatott volna ilyen szintre Darida Károly és felesége, Ani néni, lányuk, Darida Ildikó, valamint a RICSILLA Sport Kft. tulajdonosai, Mészáros Richárd és Mészárosné Darida Csilla nélkül, akik Barna edzői voltak Szarvason, illetve Zalaegerszegen. Mészáros Richárd Barnát 12 évesen vitte el egy válogatóra a két évvel idősebbek közé Pécsre a Rátgéber Kosárlabda Akadémiára. A próbajáték olyan jól sikerült, hogy a pécsiek egyből szerették volna, hogy maradjon.

Barna szülei elmondták, mindez nem valósulhatott volna meg a GFE Szarvasi Gyakorló vezetésének és pedagógusainak példaértékű rugalmassága és partnersége nélkül, ahogy fiuk sportolásához hozzáálltak és hozzáállnak a mai napig is. Cserébe Barna a sport mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektet, kitűnő tanuló.

Baráth Barna
Baráth Barna

Barnát épp kosarazás közben sikerült elcsípnünk, hogy néhány kérdésünkre válaszoljon. Elmondta, hogy tavaly még a kora, ezzel összefüggésben a fizikai adottságai miatt még nem fért be az A csapatba. Ez az első idénye köztük. Most napi kettő, egy héten általában tíz edzésük van. Ez a kupagyőzelem az eddigi legnagyobb sikerük. Örül, hogy minden mérkőzésen játszott, és 15 pontjával hozzájárulhatott ehhez az eredményhez. Továbbra is Pécsett képzeli el a jövőjét, velük szeretne minél magasabb szintre jutni a kosárlabdában.

Hajrá, Barna!

Dr. Jakab Gusztáv, a A Szarvasi Arborétum - Pepi gróf öröksége" című könyv szerzője

A Szarvasi Arborétum egy szarvasi természetfotós szemével

Hévizi Róbert a Békésszentandrási Kézművesek Egyesülete hímzőkörének kiállításmegnyitóján 2022. április 19-én

Hévizi Róbert: Az újnak is utat kell engedni