in ,

Gyakorló: Országos kémiaverseny első és második hely

Steinmacher Tamás országos I. és Tóth Iringó országos II. helyezett felkészítőjükkel, Litauszkiné Erki Katalinnal
Steinmacher Tamás országos I. és Tóth Iringó országos II. helyezett felkészítőjükkel, Litauszkiné Erki Katalinnal

A XV. Mozaik Országos Kémia Tanulmányi Verseny döntőjének eredményhirdetésén a GFE Szarvasi Gyakorló Általános Iskola neve kétszer is elhangzott, mégpedig egymásután. A Gyakorlóintézmény kiválóságai az országos döntőben megírt feladatmegoldásaikkal kimagasló eredményt értek el kémiából; Steinmacher Tamás országos I. és Tóth Iringó országos II. helyezett.

Mindketten 7. osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Litauszkiné Erki Katalin vezetőtanár.
Hogyan jutottak el ehhez a kimagasló eredményhez?

Még év elején, amikor csak ismerkedtek a kémiával, de már felkeltette érdeklődésüket az újonnan belépő tantárgy, jelentkeztek a MOZAIK Internetes Levelezős Tanulmányi versenyre. A verseny célja a tehetséggondozás, a diákok érdeklődésének felkeltése. Emellett tanulóinknak lehetősége van, hogy részt vegyenek a Természettudományi Tehetséggondozó Műhely munkájában. Iringó tagja ennek a lelkes kis csapatnak. A feladatsorok megoldásával mindig időre és szinte hibátlanul elkészültek, így egy-egy pont veszteséggel jutottak be az országos döntőbe. Ekkor még intenzívebb felkészítő munka kezdődött.

Az országos döntő egyik helyszíne Békéscsabán volt, tanítványaink ott írták meg a dolgozatot. Ebben az időpontban az ország kilenc városában versenyeztek a tanulók 2.- 12. évfolyamig, sok-sok tantárgyból. Az országos döntő feladatsorának megoldására 45 perc állt rendelkezésre, csak a periódusos rendszert és a tudásukat használhatták. A nyolc feladat igen változatos módon volt kíváncsi a tanulók tudására: igaz, hamis állítások, négyféle asszociáció, kísérlet – amelyről a teljesen pontos igaz következtetést kellett megjelölni, keresztrejtvény – ahol a megfejtésként kapott kifejezésre a hamis állítást kellett kiválasztani, ezt követte a számítási feladat, majd mennyiségi összehasonlításos feladatban a megoldásokat megadó kódot kellet bejelölni. Végül az anyagok összehasonlítása következett, itt az összes olyan kémcsőnek a sorszámát kellett kiválasztani, melyben lévő anyag azonosítási eljárása és az eljárás indoklása is helyes.

A szakmai tudás mellett jó szövegértésre, nagy figyelemre és logikus gondolkodásra van szükség, hogy ilyen eredményt tudjanak elérni. Sikeresen oldották meg a feladatsort, így kaptak meghívót az országos eredményhirdetésre, amely Szegeden az AGÓRÁBAN került megrendezésre. Ott a helyszínen derült ki, hogy milyen helyezést értek el. Az első helyezett, Tomi, a második helyezett Iringó és felkészítő tanáruk, Kati néni is oklevelet és könyv- jutalmat kaptak, valamint 12 hónapos hozzáférést a mozaweb.hu oldalhoz.

Mint írtuk, fontos a logikus gondolkodás ennél a tantárgynál is.

Steinmacher Tamás és felkészítője, Révész Éva
Steinmacher Tamás és felkészítője, Révész Éva

Steinmacher Tamás már korábban bizonyította tehetségét matematikából.

Részt vett a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány 33. Zrínyi Ilona Matematikaversenyén. Ez a verseny tesztjellegű, nagyon rövid idő alatt kell kiválasztani öt válasz közül az egyetlen helyeset. A feladatok megoldásában fontos szerepe van a szöveg pontos olvasásának és megértésének. A sok feladat és a kevés idő elmélyült figyelmet és koncentrációt igényel.

Évek óta Sarkad város ad otthon a megyei eredményhirdetésnek, amelyre az általános iskolákból évfolyamonként 15 tanuló kap meghívást, akik között volt Tamás is. A megyéből nevező 85 hetedikes nevező közül az 5. helyezést érte el – felkészítője Révész Éva tanár, igazgatóhelyettes.

Tamás és Iringó, felkészítő tanáraik eredményére nagyon büszke az intézmény polgársága!

Gy.P.

Karate magyar bajnokság: 2 arany, 3 ezüst, 3 bronz

A nyitójátékon a kelet- és nyugat-békési egyházmegyék képviselői 41 perc 53 másodperc alatt szabadultak ki

Pandora: Rekordgyanús idővel szabadult ki az evangélikus team