Lizanecz Edina kisgyermekkori-óvodai szakreferens előadása
Lizanecz Edina kisgyermekkori-óvodai szakreferens előadása
in ,

Szarvason volt a Békés megyei Zöld Óvodák szakmai találkozója

Békés megye Zöld Óvodái részvételével szervezett szakmai találkozót 2022. április 29-én a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézménye, mint az Agrárminisztérium és az Oktatási Hivatal Bázisintézménye. A tanácskozás és workshop azokat a Békés megyei óvodai szakmai közösségeket hivatott erősíteni, akik a fenntarthatóság pedagógiájának területén elhivatottak, és tevőlegesek.

A Gyakorlóintézmény vendégeit az intézmény felkérésére Dr. Katona Krisztina dékán, főiskolai tanár köszöntötte. A köszöntő szavakat a Gyakorlóintézmény Alma csoportos óvodásainak szavalata előzte meg, megnyitva a programot. Bíró Gyula igazgató, c.e.docens, a GFE Nevelés- és Társadalomtudományi Intézetének oktatója programmegnyitójában összefoglalta a szarvasi pedagógusképzés korát megelőző pedagógiai törekvéseit a területen, azoknak a kiváló egykori oktatóknak és szakvezető óvodapedagógusoknak és tanítóknak a megidézésével, akik szemléletükkel, elhivatottságukkal, és programalkotó készségükkel formálták az intézmény gyermek és pedagógusjelölt hallgatói közösségét. Ennek a területnek az országosan is elismert és ismert szakmai műhelye jelenleg a Gyakorlóintézmény és az általa működtetett Gyermekkert Regionális Módszertani Oktatóközpont. Kiemelte a gyermeki szemlélet és a példaadás feladatát, és elismerését fogalmazta meg Békés megye „zöld intézményei” felé, bíztatva őket a jó gyakorlatok kölcsönös megosztására, a megyei hálózatosodásra, amelyhez az intézmény változatlanul támogatással lesz a jövőben is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága támogatva a programot, jelenlétével tisztelte meg a szakmai találkozót. Lizanecz Edina kisgyermekkori-óvodai szakreferens előadásában kapott a közönség összefoglalást azokról a rendszerszintű törekvésekről, amelyek meghatározzák az óvodapedagógia ezen területét. Az előadás Békés megyét országos összehasonlításban is láttatta. A környezettudatos szemléletformálás című előadása átfogó képet adott a terület szakmai gazdagságáról.

A délelőtti program a Békés megyei Zöld Óvodák bemutatkozásával folytatódott. A környezetpedagógiai jó gyakorlatokkal dolgozó pedagógusok workshop keretében ismerhették meg egymás munkáját, azt a gazdag és elkötelezett pedagógiai tevékenységet, amelynek fókuszában az óvodás gyermekek és személetformálásuk áll.

Bajomi-Nagy Éva igazgatóhelyettes, vezetőtanár irányításával a program a Körös-Maros Nemzeti Park Látogatóközpontjában folytatódott, ahol Körömi Krisztina központvezető környezetpedagógiai túravezetést tartott a résztvevő pedagógusok számára.  

Sz.Zs.

Sütőtökös pulykatekercs

Sütőtökös pulykatekercs

112,2 Losonczi Imre feje felett szabályosan a levegőben

Békésszentandrás bevonult az erőemelés történelmébe