in , ,

Szarvas 300: Az Akácember próbái megkezdődtek

Az Akácember stábja
Az Akácember stábja (Fotó: Babák Zoltán)

Május 2-án a Cervinus Teátrumban kezdődött meg Pozsgai Zsolt – Gulyás Levente Az Akácember című musical próbája, Dósa Zsuzsa rendezésében és dramaturgiájával.

2011-ben láthatta a közönség a Tessedik című alkotást, amely akkor Szarvas Város napján került bemutatásra. A darab nagyon nagy átalakuláson ment át, ami a szövegkönyvet és a dramaturgiát illeti, egy új mű született, amelyben lesznek ismerős dallamok, de sok új dal is született. A musical címe: Az Akácember /Tessedik Sámuel emlékére/ alcímmel.

Hétfőn, dr. Dósa Zsuzsa köszöntötte a megjelenteket. Nagyon szépen fogalmazott a darabot illetően: „izgalmas, szép, rejtelmes bemutatóra készül a Cervinus Teátrum”.

Csasztvan András igazgató rámutatott, a Tessedik által elvetett magvak, a kultúra, a tudomány, ma is él, mert a városban vannak kutatóintézetek, főiskolák és a kultúrára is nagyon nagy az igény. Elmondta, a téma megérdemelt egy új átalakított változatot.

Pozsgai Zsolt a darab írója a szarvasi színjátszás profizmusát emelte ki, mert a színház működtetéséhez sok tehetséges ember kell. Az Akácember szövegkönyvében csak „nyomokban” lelhető fel a régi darab szövege, hozzátette, Dósa Zsuzsával nagyon jól dolgoztak együtt a dramaturgián.

Dósa Zsuzsa hozzáfűzte: „Együtt álmodni színházat nagyon jó!!!”

Gulyás Levente zeneszerző kiemelte, a hangzás teljesen más lesz. A régi dalokból megmarad pár, ezeket az új hangzáshoz kell igazítani, de sok új dal is megszólal majd.

Zárásképpen dr. Dósa Zsuzsa elmondta, a felnőttek – így ő maga is – szereti a meséket, „mert elvarázsolnak minket, különösen, ha igaz”. A darab lényege a hit, hiszen Tessedik hisz a jobbításban, a tanításban, újra és újra megpróbálja. Neki állít emléket a játék. Romantikus, régmúlt történet, fejezte be Dósa Zsuzsa, majd bemutatta a további alkotókat.

Tessedik Sámuel szerepét Szente Árpád Csaba kapta, feleségét, Terézt, Eva Javorská alakítja majd. Két gyermekük jelenik meg a színpadon, Terikét Gulyás-Dobó Szofi, Lászlót Vályi Boldizsár játssza. Boczkó Dánielt Timkó János, feleségét, Ilonát, Tatár Bianka alakítja.
Három elöljáró jelenik majd meg: Lila, Piros, Kék; akik színpadra viszik őket: Beleznay Endre, Dorogi Péter és Papp Csaba. Hradima lelkész, Püspök II. és Berger tanító szerepeiben Boronyák Gergely. Szemán Béla Markovicz Mátyás lelkészt és Püspök I.-et játssza. Krisztina és Mária Balázs Henrietta, a Férfi szerepében Magyari László lesz látható.

Tizenöt tagú tánckar egészíti ki a színészek munkáját, akik, mint mindig nem csak táncolnak, hanem a falusi embereket is megszemélyesítik.

A koreográfus Vári Bertalan, a munkatársa Magyari László, a díszletet Egyed Zoltán tervezte, a jelmezek Hircsu Mariann munkái.

Nagyszabású produkció van készülőben Dósa Zsuzsa irányításával, amelynek a bemutatója július 23-án lesz. Az olvasópróbát hallgatva valóban nagyon romantikus, hittel, szeretettel megtöltött mondatok szólaltak meg, olyan színdarab, amely megdobogtatja szíveket, és a lelkek mélyére hatol. A cím nagyon találó! Mert „…az akác bármilyen talajban képes megmaradni…” Tessedik is maradt, hittel, szeretettel dolgozott, pedig falakba ütközött. A mű Tessedik Sámuelnek állít emléket, de ez egy megírt történet, sok ténnyel, igazsággal, de lesznek benne kitalált részek, amelyek a dramaturgia szempontjából lényegesek. Ez nem von le semmit Tessedik értékéből, sőt, magasra emeli Tessedik Sámuel munkásságát.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

What do you think?

Két bronzzal tért haza Bessenyei Domos élete első kontinensviadaláról

Két bronzzal tért haza élete első kontinensviadaláról Bessenyei Domos

Bolka gazdit keres

Sportos gazdi kerestetik Bolkának!