in , ,

Szarvas 300: Az Akácember próbái megkezdődtek

Az Akácember stábja
Az Akácember stábja (Fotó: Babák Zoltán)

Május 2-án a Cervinus Teátrumban kezdődött meg Pozsgai Zsolt – Gulyás Levente Az Akácember című musical próbája, Dósa Zsuzsa rendezésében és dramaturgiájával.

2011-ben láthatta a közönség a Tessedik című alkotást, amely akkor Szarvas Város napján került bemutatásra. A darab nagyon nagy átalakuláson ment át, ami a szövegkönyvet és a dramaturgiát illeti, egy új mű született, amelyben lesznek ismerős dallamok, de sok új dal is született. A musical címe: Az Akácember /Tessedik Sámuel emlékére/ alcímmel.

Hétfőn, dr. Dósa Zsuzsa köszöntötte a megjelenteket. Nagyon szépen fogalmazott a darabot illetően: „izgalmas, szép, rejtelmes bemutatóra készül a Cervinus Teátrum”.

Csasztvan András igazgató rámutatott, a Tessedik által elvetett magvak, a kultúra, a tudomány, ma is él, mert a városban vannak kutatóintézetek, főiskolák és a kultúrára is nagyon nagy az igény. Elmondta, a téma megérdemelt egy új átalakított változatot.

Pozsgai Zsolt a darab írója a szarvasi színjátszás profizmusát emelte ki, mert a színház működtetéséhez sok tehetséges ember kell. Az Akácember szövegkönyvében csak „nyomokban” lelhető fel a régi darab szövege, hozzátette, Dósa Zsuzsával nagyon jól dolgoztak együtt a dramaturgián.

Dósa Zsuzsa hozzáfűzte: „Együtt álmodni színházat nagyon jó!!!”

Gulyás Levente zeneszerző kiemelte, a hangzás teljesen más lesz. A régi dalokból megmarad pár, ezeket az új hangzáshoz kell igazítani, de sok új dal is megszólal majd.

Zárásképpen dr. Dósa Zsuzsa elmondta, a felnőttek – így ő maga is – szereti a meséket, „mert elvarázsolnak minket, különösen, ha igaz”. A darab lényege a hit, hiszen Tessedik hisz a jobbításban, a tanításban, újra és újra megpróbálja. Neki állít emléket a játék. Romantikus, régmúlt történet, fejezte be Dósa Zsuzsa, majd bemutatta a további alkotókat.

Tessedik Sámuel szerepét Szente Árpád Csaba kapta, feleségét, Terézt, Eva Javorská alakítja majd. Két gyermekük jelenik meg a színpadon, Terikét Gulyás-Dobó Szofi, Lászlót Vályi Boldizsár játssza. Boczkó Dánielt Timkó János, feleségét, Ilonát, Tatár Bianka alakítja.
Három elöljáró jelenik majd meg: Lila, Piros, Kék; akik színpadra viszik őket: Beleznay Endre, Dorogi Péter és Papp Csaba. Hradima lelkész, Püspök II. és Berger tanító szerepeiben Boronyák Gergely. Szemán Béla Markovicz Mátyás lelkészt és Püspök I.-et játssza. Krisztina és Mária Balázs Henrietta, a Férfi szerepében Magyari László lesz látható.

Tizenöt tagú tánckar egészíti ki a színészek munkáját, akik, mint mindig nem csak táncolnak, hanem a falusi embereket is megszemélyesítik.

A koreográfus Vári Bertalan, a munkatársa Magyari László, a díszletet Egyed Zoltán tervezte, a jelmezek Hircsu Mariann munkái.

Nagyszabású produkció van készülőben Dósa Zsuzsa irányításával, amelynek a bemutatója július 23-án lesz. Az olvasópróbát hallgatva valóban nagyon romantikus, hittel, szeretettel megtöltött mondatok szólaltak meg, olyan színdarab, amely megdobogtatja szíveket, és a lelkek mélyére hatol. A cím nagyon találó! Mert „…az akác bármilyen talajban képes megmaradni…” Tessedik is maradt, hittel, szeretettel dolgozott, pedig falakba ütközött. A mű Tessedik Sámuelnek állít emléket, de ez egy megírt történet, sok ténnyel, igazsággal, de lesznek benne kitalált részek, amelyek a dramaturgia szempontjából lényegesek. Ez nem von le semmit Tessedik értékéből, sőt, magasra emeli Tessedik Sámuel munkásságát.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Két bronzzal tért haza Bessenyei Domos élete első kontinensviadaláról

Két bronzzal tért haza élete első kontinensviadaláról Bessenyei Domos

Bolka gazdit keres

Sportos gazdi kerestetik Bolkának!