in , ,

Hartay Csaba képzeletén át vezettek Joe és Jen kalandjai Szarvasra

Bődi Eti beszélgetőtársa Hartay Csaba volt szombat este
Bődi Eti beszélgetőtársa Hartay Csaba volt szombat este (Fotó: Babák Zoltán)

Harmadik alkalommal beszélgetett Hartay Csabával éppen újonnan megjelent könyvéről Bődi Eti. Az esemény a Várnai Réka által megálmodott Íróklub hatodik adása volt, aminek ezúttal is a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont.

Nem feltétlenül követi a hagyományokat Hartay Csaba ebben a könyvében, állapította meg Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt című kötetről az est háziasszonya. A szarvasi író-költő elmondása szerint azt tököli börtönben készült dokumentumfilmek inspirálták, amikben “valami megrázót talált”.

“Az egész könyv úgy indult… hogy én sohasem tudom, mit akarok írni, vagy miért akarom ezt írni”, ismerte be HáCsé a mű születéséről. “Elkezdtem összegyúrni ezeket a szereplőket, és egyszer csak megszólaltak belőlem ezek a srácok”, és a regény fejezetek formájában lendületet vett.

Ezekből elküldött néhány epizódot a különböző irodalmi lapoknak, és azok elkezdték leközölni őket. Felkeltette az olvasók érdeklődését, és a szakma is elkezdte biztatni a folytatásra.

“Ezeket a regényeket általában a lustaság íratja velem. Megvan négy fejezetem, nem fogom kidobni”, tett újabb beismerést ezen a ponton Hartay, de hogy folytatódjon a történet? Hát ki kell a börtönből hozni Joe-t és Jent.

“Egyszer csak kikerülnek onnan, íróként még magam sem tudom hogyan, meghaltak vagy csak álmodják, de road movie jelleggel elkezdődik térben és időben az időutazásuk”, mondta, majd mintegy negyven perc elteltével HáCsé elkezdte párhuzamba állítani a könyvbeli börtönt az ő középiskolai kollégiumi létével. Ha már megvoltak ezek a saját élmények, amit akkor ő börtönéveknek élt meg, miért ne használja fel, mintegy hitelesítse azokkal a sztorit. Egyébként is szereti az álmokat és az egyéb fikciós dolgokat a történeteibe szőni.

Ez is egy ilyen Hartay-könyv. A fikció keveredik Hácsé fiatalkori élményeivel, nem egy közülük szarvasi helyszíneken.

A könyvbemutatót követően Uhljár Anna olvasott fel részleteket saját műveiből.

Balázs Milán (kékben) akciójából ezúttal nem született gól

Az első félidei csapatjáték meghozta gyümölcsét

Pulykamáj nyárson

Pulykamáj nyárson