Szántosi Attilának átadja a díjat Bődi János, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke. Balról Babák Mihály polgármester, a bál fővédnöke.
Szántosi Attilának átadja a díjat Bődi János, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke. Balról Babák Mihály polgármester, a bál fővédnöke (Fotó: Babák Zoltán)
in

Szántosi Attila a baráti kör idei Szarvasi Oscar-díjazottja

Petrás Bene és Baráth Luca, a szentesi Szilver TSE táncosainak nyitótáncaival kezdődött Szarvas Város Barátainak Köre jubileumi bálja az Árpád Szálló dísztermében szombaton.

Bődi János, az egyesület elnöke köszöntötte a legnagyobb támogató, Szarvas Város Önkormányzata képviseletében jelen levő Babák Mihály polgármestert, a baráti kör oszlopos tagját, Szebellédi Zoltánt és Závoda Ferencet, a megyei közgyűlés alelnökét és tagját, akiknek köszönetet mondott az idei, 40. jubileumi bál megemelt támogatásért.

Szarvas Város Barátainak Köre Magyarország egyik legrégebbi közhasznú polgári civil egyesülete. Az egyesület elnöke büszkén jelentette ki, hogy negyven éve feleségével töretlenül képviseli az egyesület által képviselt értékeket.

“Egyesületünknek, Szarvas Város Barátainak Körének így immár 40 éves történelmi céljai és hagyományos feladatai vannak. Többek között a szülőváros iránt érzett ragaszkodás ébren tartása, a szarvasiak és a Szarvasról elszármazottak kapcsolatának megőrzése fenntartása, a város közművelődési, kulturális, természeti, sport, valamint épített környezeti örökségének védelme, szellemi értékeinek megbecsülése, gyarapítása, a hagyományok ápolása, az egészséges lokálpatriotizmus elősegítése”, fogalmazta meg az egyesület küldetését.

Az egyesület alapításának 40. évfordulójára, illetve a város 300. születésnapja alkalmából az Erzsébet ligetben található baráti köri emlékművet posztamensként használva egy csodaszarvas fejet szeretnének elhelyezni, tájékoztatta az asztalok körül ülőket Bődi János.

Babák Mihály polgármester örömét fejezte ki, hogy az egyesület van a városnak, egyben megköszönte negyvenéves tevékenységüket. “Boldog polgármestere vagyok e városnak, mert magam mögött tudhatom a baráti kört és még sok-sok civil közösséget, akikkel együtt építjük-szépítjük, gazdagítjuk kultúrájában, szokásaiban is a város értékeit”, fogalmazott Babák Mihály. Egy fiatalembert idézve fejezte ki büszkeségét a tekintetben, hogy Szarvas nevét az egész országban jó híre alapján ismerik.

A köszöntőket a díjak átadása követte.

A vajdás Kiss Márton felsorolni is hosszú elismerést érdemlő természetfotós munkája, illetve kiemelkedő tanulmányi eredményeiért Emléklapot, illetve a vele járó könyvcsomagot vehetett át, ahogy a Szarvasi Birkózó Egyesület legeredményesebb sportolója, Hajduch Nándor is, aki a Székely tanulója. Ő az esemény időpontjában is versenyen volt, helyette édesanyja vette át a díját.

A közösségért, az elesettekért folytatott tevékenységéért Kiss Margit, zenész pályafutása elismeréseként Komár János, életpályájáért, illetve a civil életben való szerepvállalásáért Zsapka János a Szarvasért Emlékplakett bronz fokozatát vehette át.

Ezüst plakettet érdemelt Szigeti Erika, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesületének tagja, annak elnökének, Závoda Ferencnek az elszakított országrészek egyesítésében játszott segítő szerepéért. Szintén ezüst plakettet kapott Triják László, a 25 éves Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója.

A Szarvasért Emlékplakett arany fokozatát – azaz a Szarvasi Oscart – Szántosi Attila okleveles agrármérnök, növényorvos szakmérnök társadalmi szerepvállalásával, karitatív tevékenységével érdemelte ki. Munkája mellett lelkes társastáncosként utoljára 2020-ban nyert magyar bajnoki címet. Mindemellett diplomás társastánctanár diplomát szerzett.

Szántosi Attila díját családjának ajánlotta, szüleinek, akik mindketten megbecsült polgárai voltak Szarvas városnak, illetve gyermekeinek, akikről így fogalmazott: “nagyon jó gyerekek, nagyon sokat segítenek otthon, hogy boldoguljunk”.

Nagyon köszöni azoknak, akik felfigyeltek tevékenységére, miközben ő csak a dolgát tette.

Szántosi Attila a 7. számú arany emlékplakettet vehette át.

Dr. Molitorisz Pál bemutatja a Szarvasi Krónika 36. számát 2022. május 20-án

Változott, és minden maradt a régiben

Hajduch Nándor a Szavas Város Barátainak Körétől kapott "Szarvasért" Emléklappal

Éremben gazdag, mozgalmas hétvége a birkózóknál