in ,

Sporttörténelem: a szarvasi akadémián készült fel Magyarország első karate Európa-bajnoka

Ruzsinszki György irányításával edzett az utolsó hetekben György Dániel, aki a megszerezte a sportág első Eb-aranyát

György Dániel Frankó Dániellel edz a szarvasi karateakadémián
György Dániel Frankó Dániellel edz a szarvasi karateakadémián

Ahogyan arról már mindenki értesülhetett, és közelmúltban mi is beszámoltunk, városunkban létesült a magyar karate eddigi legnagyobb beruházása: Szarvas adhat otthont az első regionális sportági létesítménynek, mely a Plastolus dobozüzem épületrészének teljes felújításával valósulhatott meg 450 négyzetméteren minden sportági igényt kielégítve az Integrál Zrt jóvoltából. Az álomhelyszín gyorsan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és viharos gyorsasággal a sportág történelmi sikerének kovácsműhelyévé vált.

Már az április 14-i nyitó edzőtáborban itt volt György Dániel, aki azóta háromszor járt Szarvason. A kötődés régi és szoros: tizenévesen abban a Fighter Karate Sportegyesületben kezdte pályafutását, amit Buda Höning inspirációjára indítottak el 2004-ben, és aminek Sajó Zoltán edzősködése mellett Ruzsinszki György volt az elnöke. Pályafutását később válogatott edzőként is segítette, amit többek között korosztályos Eb-bronzérmek, egyéni és csapat egyetemi Európa-bajnoki arany fémjelzett. Ez év januárjától még szorosabbra fűzték a szálakat: György Dániel a szarvasi Wellness és Konferencia Hotelben írta alá szerződését, amellyel a dél-alföldi régió sportolója lett a kiemelt vidéki sportegyesületté választott Tisza Volán SC színeiben. Mind a régióban, mind a TVSC karate szakosztályában Ruzsinszki György a szakmai vezető, míg a szakosztályvezető a Szegeden élő, de szintén szarvasi származású Raj Pál. Fentieknek megfelelően György Dániel rendszeres vendég Szarvason, saját felkészülése mellett edzőpartnerként és szárnyait bontogató edzőként is segíti most már a helyi sportolók fejlődését.

György Dániel tavasszal Ruzsinszki György edzősködése mellett megnyerte a lengyelországi kvalifikációs tornát, ezt követően magyar bajnoki címet szerzett, és ezzel jogot arra, hogy ő képviselhesse hazáját a törökországi kontinensviadalon. Legutóbb két hete Marokkóban jártak, ahol Dani csoportjában holtversenyben a második helyen zárt, de mivel térdsérülése miatt egy év kihagyásra kényszerült, így a világranglistán hátrébb került, és a szabályok miatt a másik sportoló juthatott be a nyolc közé, versenyzése azonban már itt is reménykeltő volt.

És akkor következzen a sporttörténelem:

Az Európa-bajnokságon a 84 kilogrammosok között öt nyertes meccsel került a fináléba, ahol 3-2-re győzött a horvát Garibovic ellen. A Tisza Volán SC sportolójának eredménye annál is értékesebb, mert lábsérülés miatt egy évet kihagyott, a versenyzéstől való visszavonulást fontolgatta, és csak az elmúlt hetekben – Ruzsinszki György győzködését követően – tért vissza a nemzetközi szintű versenyzéshez.

Sikerével György Dániel lett a magyar karate történetének első felnőtt Európa-bajnoka, hiszen a törökországi kontinensviadalt megelőzően csupán a Szarvasi Vízi Színházban edzést tartó olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor tudott döntőbe jutni 2018-ban, aki végül második lett.

“Szarvas számomra a második otthonom, gyerekkorom óta nagyon sűrűn járok oda edzőtáborozni, kikapcsolódni. Az Európa-bajnokságra utazás előtt az utolsó két napomat is Szarvason töltöttem edzőmmel, Ruzsinszki Györggyel. Az új akadémia tökéletes helyszínt nyújt a különböző típusú edzésekhez, karatésként minden igényt kielégít, ami segít a legjobb felkészülésben. Amellett, hogy Ruzsinszki György az edzőm, a barátomnak is tartom, nagyon jó a kapcsolatunk, ami még jobban segíti a közös munkát. A szarvasi karatésokat is gyerekkorom óta ismerem, utóbbi időben segítem a felkészülésüket, és szintén jó kapcsolatot ápolok velük” – mondta el György Dániel az Európa-bajnoki cím megszerzését követően.

György Dániel eredményei:

A 32 közé jutásért. -Minea (román) 5-2
A 16 közé jutásért: -Kiparoidze (grúz) 2-1
Nyolcaddöntő: -Chobotar (ukrán) 1-0
Negyeddöntő. -Martina (olasz) 5-1
Elődöntő: -Deghali (belga) 2-1
Döntő: – Garibovic (horvát) 3-2

DAKA sajtó

Dernovics Lászlóné, Judi

Dernovics Lászlóné, Judi emlékére

Papp Laci bácsi kerékpárral érkezik a vajdás öregdiákok éves közgyűlésére 2022. május 7-én

Laci bácsi 103!!!