in ,

Trianon 102: A múltra való emlékezés és a jelen veszélyeire való emlékeztetés az évfordulón

Megemlékezés a történelmi országközépen 2022. június 4-én
Megemlékezés a történelmi országközépen 2022. június 4-én (Fotó: Babák Zoltán)

Petendi Gyula haditengerész sírjánál kezdődött a trianoni békediktátumra emlékező rendezvénysorozat Szarvason. Innen az I. világháborús hősök emlékművét érintve a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár vezetésével a menet a történelmi országközépre tartott, hogy ott beszédekkel és irodalmi műsorral idézzék fel a 102 évvel ezelőtti országcsonkítást és az azóta eltelt időt.

Babák Mihály polgármester a hivatalos állami narratívát követve kifejtette, hogy ez az Európa, már nem az az Európa, ahová száz évig vágyódtunk. “Valahogy nem akarják érteni a magyarok lelkét”, mondta Szarvas város első embere. Hiányolta a nagyhatalmak bocsánatkérését amiatt, hogy az ország kétharmadát elcsatolták, illetve azért, mert az országhatárokon kívül rekedt magyaroknak azóta is megkülönböztetést kell elviselniük.

Szenes János Szabó Dezső örök gondolatával kezdte beszédét: Minden magyar felelős minden magyarért. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy a magyarok mindig menedéket, sokszor végleges otthont nyújtottak a szomszédos országok menekültjeinek, legyen az magyar, szlovák, román, vagy bármilyen náció.

Kiemelte a székely származású gávai Gaal família egyik tagjának, a sok nyelven beszélő Gaal Jenőnek Elek és Lökösháza Magyarországhoz történő visszacsatolásában játszott szerepét. Megemlítette, hogy a család egyik ága Szarvasra költözött. Nekik Gaál Roland járási hivatalvezető az egyik leszármazottjuk.

A beszédek sorát Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke zárta. “Emlékeztetnünk kell az európai nagyurakat és a világ nagyurait, hogy ilyen döntéseket se Magyarországgal, se más nemzetekkel kapcsolatban sem hozzanak”, jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet csak akkor élhet tovább, ha a haza, isten, család hármas alapja megmarad.

Áldást Lázár Zsolt mondott. Mózes első könyvéből a hányatott életű József történetét olvasta fel. Felhívta a figyelmet arra a lelki egységre, amivé Trianon egybe kovácsolta a magyarságot. A hivatalos iránytól némileg eltért, mikor a háborúval kapcsolatban kijelentette: “Ez hihetetlen nagy veszély Európának, Ukrajnának. Nem szabad megfeledkeznünk, és nem szabad úgy tennünk, mintha ez nem történne meg. Lehet, hogy úgy érezzük néha, hogy nyugatról jön a legnagyobb veszély, de lássuk meg. az igazi veszély mégis ott van, keleten.”

A program művészeti része a Szarvasi Rezesbanda és a Szarvasi Férfikar, valamint a Cervinus Teátrum művészeinek, Szente Árpád Csaba és Timkó János közreműködésével zajlott.

A megemlékezést koszorúzás zárta.

A benkás sakkcsapat és oktatójuk, Huszti Erika

Benkás csapat sakksikerek a tapasztaltabb mezőnyben

Virág Sándor képviselő részletes számvetést készített a veszteségekről

Számvetés a trianoni veszteségekről Békésszentandráson