in ,

A zenén és a tvarozsnyikán át a gyermekprogramoktól a pajzán mesékig az idei Múzeumok Éjszakáján

Változatos programokkal várja a látogatókat a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban június 25-én

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakája idei tematikája. A hagyomány nem állóvíz. Mindig nyitott a valóságra, az újra, de az új sem tagadhatja a múltat, hisz nélküle gyökértelen lenne. A múzeumoknak és kiállítóhelyeknek kiemelt feladatuk a hagyomány őrzése, bemutatása és a tudás átadása a jövő nemzedékének. Vajon hogyan, milyen eszközökkel, milyen élményalapú megoldásokkal tudják átörökíteni a múltat a jövőbe?

Ma múzeumba járni nemcsak élmény, hanem menő!

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Ezért is fontos megmutatni azt, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva”, azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudjuk bemutatni a látogatók számára. Hiszen a hagyományaink a múltból erednek, de a jelenhez kapcsolódnak, és most is folyamatosan élnek.

A múltat tekintjük kiindulópontnak; a tradíciót újraélesztve, modern szemlélettel és eszközökkel átadva, mai dizájnelemekkel vegyítve mutathatják be anyagaikat az intézmények ezen a napon a látogatóknak.

A Múzeumok Éjszakáján a Tessedik Sámuel Múzeum is életre kel. Interaktív tárlatvezetések, előadások, népzenei koncert, pincekiállítás, gyermekprogramok és sok más érdekesség várja az érdeklődőket június 25-én 16 órától egészen éjfélig.

A tarkázás művészete-a kékfestők különös világa című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan a fenntarthatóság és az újragombolt hagyományok jegyében kicsik és nagyok textil zsebkendőt mintázhatnak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint újragombolt ékszereket készíthetnek kékfestő anyag felhasználásával. Vendégünk lesz a Nagynyárádi Kékfestő Műhely, Sárdi János kékfestő mester képviseletében, aki bevezeti az érdeklődőket a kékfestés munkafolyamatába, a kékfestés évszázados rejtelmeibe. Vásári standjuknál újragombolt és hagyományos kékfestő termékeket csodálhatnak, vásárolhatnak a látogatók.

Az este folyamán újragondolt hagyományos szarvasi ételeket is kóstolhatnak vendégeink a szarvasi Róka és Mackó gasztrokocsma közreműködésével. Lesz szlovák túrós „tvarozsnyika” és káposztás lepény „kapusztnyika”, ahogy eddig még nem készítették. Izgalmas előadást hallhatnak „Újragombolt hagyományok a fenntarthatóság szolgálatában” címmel Pocsaji Csilla a Tebe- országos hulladékmentes bolthálózat megálmodójának és alapítójának jóvoltából, aki tippeket ad, milyen lépésekkel indulhatunk el egy tudatosabb élet felé, milyen lépésekkel tehetjük hulladékmentessé háztartásunkat, ahogy az egykor a paraszti háztartásokban is volt.

Lesz koncert és táncház, a jó hangulatról a Ludas Zenekar gondoskodik majd. Zenei repertoárjukon egymás mellett szerepelnek autentikus, és feldolgozott népzenei darabok. A zenekar a magyar nép zenéje mellett gyakran muzsikálja nemzetiségeink népzenéjét is, így több számuk született már román, szlovák és szerb dallamok feldolgozásaiból. Műsoraikon megszólaltatják a magyar és a szomszéd népek különleges hangszereit, mint a cimbalom, a tölcséres hegedű, duda, hosszúfurulya, fulyara, tekerőlant, tambura és ütőgardon. Kizárólag felnőtteknek szóló programunk során Harencsár László író, meseíró, mesemondó a pajzán mesék világába kalauzol minket.

Szervezett interaktív kurátori tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők, melyek során bejárjuk megújult állandó kiállításunk minden néprajzi, történeti és régészeti szegletét. VR szemüveggel akár madártávlatból nézhetik meg Szarvas nevezetességeit. Egy pincekiállítás keretén belül pedig betekintést nyerhetnek a Szarvas 300 – időszaki helytörténeti kiállítás anyagába, mely a város 300 éves újjátelepülésének emlékére készül a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Csak egy tánc volt – Táncművészetek délutánja a Gyakorlóban

A fotó a május 12-i első lakossági fórumon készült

Még mindig nem jött össze a Dinnyéslaposi útfelújítás önrésze