in ,

Emberek lelkén keresztül hatnak a történelmi viharok

A Békéscsabai Jókai Színház Trianon című előadásával nyitott a Szarvasi Vízi Színház 2022-es nyári évada
A Békéscsabai Jókai Színház Trianon című előadásával nyitott a Szarvasi Vízi Színház 2022-es nyári évada (Fotó: Babák Zoltán)

Pénteken este elkezdődött a Vízi Színház XII. évada egy méltóságteljes színházi előadással. A Békéscsabai Jókai Színház Koltay Gergely – Kormorán – Koltay Gábor nagyszabású Trianon című zenés történelmi játékát mutatta be, Koltay Gábor rendezésében. A Jókai Színház a történetet 2021. június 4-én, a 100 éves évfordulón mutatta be.

Az előadás bemutatja a nézőknek Magyarország fontosabb történelmi eseményein keresztül az ország sorsát, amelyet mindenkor meghatározott a Trianonban történt esemény, ahol a győztesek megcsonkították Magyarországot. Területünk több, mint kétharmadát, a lakosság közel egyharmadát csatolták más országokhoz. Az eseményeket 1989-ig követheti a néző.

Koltay Gábor képekben, rövid, megható jeleneteken keresztül láttatta, a megtörténteket, országunk meghatározó, sorsfordító eseményeit, amelyeket az emberek lelkén keresztül mutatott meg a nézőknek. Koltay Gergely zenéjét egyébként is szeretem, itt is a rá jellemző hol lágy, hogy keményen megszólaló, de mindig szívhez szóló zeneszámokban meséltek a szereplők.

A színművészek több szerepet kaptak, hiszen az események peregtek. A narrátor, a mesélő, az elején és a végén emlékezett vissza a történésekre, nagyon jó keretet adott, akit Dariday Róbert személyesített meg nagyon hitelesen, tele szívvel, lélekkel, érzelemmel. De ez minden művészre igaz, hogy szívvel, lélekkel, érzelemmel voltak jelen a színpadon. Érződött, hogy minden művésznek fontos, hogy ott áll a színpadon és játszhat, énekelhet e monumentális alkotásban.

A közreműködő művészek, a színlapon szereplő sorrendben: Bartus Gyula Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Tege Antal, Katkó Ferenc, Nagy Erika, Beszterczey Attila, Liszi Melinda, Puskás Dániel, Csonka Dóra, Gerner Csaba, Czitor Attila, Veselényi Orsolya, Ormándy M. Keve, Nagy Róbert, Lévai Attila, Galambos Hajnalka, Szász Borisz, Laszkó Viktor, Kiss Viktória, Miszlai Márton és a két gyermekszereplő Mlinár Pál Bence és Mlinár Balázs. Valamint a Narrátor szerepében: Dariday Róbert.

Közreműködött: Fazekas Döníz, Gulácsi Réka, Lehoczki Orsolya, Móricz Bence, Fekete Levente, Nagy Balázs, Nagy Endre.

A SzíniTanHáz frissen végzett hallgatói: Bartus Botond, Berndt Richárd, Borák Péter, Fűri Fanni, Kristály Alexandra, Tamási Panna, Trabach Veronika.

És a nagyszerű Viharsarok Táncszínház táncosai: ifj. Mlinár Pál, Mlinár Péter, Nagy Anett, Földes Roxána, Gáspár Bendegúz, Göcző Petra, Kiss Anna, Oláh Dániel, Tóth Luca, Vig Péter

A látványos díszlet Igaz-Juhász Katalin alkotása, a jelmezek Vesztergombi Anikó tervei alapján születtek meg. Korrepetítor Galambos Hajnalka, a zenei vezető Koltay Gergely Kossuth-díjas zeneszerző volt. A sokszínű koreográfiát ifj. Mlinár Pál alkotta meg. A rendező asszisztense Sallai Zsóka volt. A rendező Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész.

Az előadás a XI. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 1. versenyprogramja.

Megható, méltóságteljes előadást láthatott a közönség, akik megtöltötték a nézőteret. Az előadás végén hosszú tapssal köszönték meg az alkotók és szereplők munkáját. Tűzijáték zárta az estét. Tökéletes nyitány az évadhoz!

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Az első szerencsés 300. néző Nagy Imre volt, akinek ajándékcsomagjában a Beregszászi Színház mai Tóték című előadására szóló jegy lapult.

Babák Mihály: Nagyon fontos, hogy szerető közönségünk van

Ballagás a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményében 2022. június 11-én

A saját gyümölcs