in ,

A feleség mindent tud

Pillanatkép az Egri Gárdonyi Géza Színház Ray Cooney Páratlan páros 2 című, a Szarvasi Vízi Színházban előadott komédiájából
Pillanatkép az Egri Gárdonyi Géza Színház Ray Cooney Páratlan páros 2 című, a Szarvasi Vízi Színházban előadott komédiájából (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton este az Egri Gárdonyi Géza Színház produkcióját, Ray Cooney Páratlan páros 2 című komédiáját láthatták a nézők a Szarvasi Vízi Színházban, Debreczeni Júlia fordításában, Kiss József rendezésében.

Ray Cooney igen népszerű szerző, darabjait sokat játsszák a színházak. Ezúttal az alapdarab folytatásaként született meg a második. Az alapdarab ismeretével könnyebb megérteni a másodikat. A színházak általában ezt is teszik, egy év különbséggel mutatják be a darabokat. Az Egri Gárdonyi Géza Színház is így tett, de Szarvason most, csak a második komédiát mutatták meg.

Az első részben John Smith taxisofőr, aki egy átlagember, átlagnévvel egy este egy idős hölgyet megvéd két támadótól, sajnos a megmentett hölgy a táskájával a taxisofőrt is fejbe veri. John a rendőrségnek és a korházban más-más címet mond – de kiderül mindkét cím jó, mert két felesége van, Mary és Barbara között ingázik. A helyzetet a barát, Stanley segítségével próbálja megoldani, ami végül, akkor sikerrel jár.

A második történet 18 évvel később játszódik. Johnnak (Nagy András) és Marynek (Nagy Adrien) lánya született Viktória (Nagy Barbara), aki 15 éves. Johnnak és Barbarának (Misurák Tünde) fia született Gavin (Kardos Kristóf), aki 16 éves. A két fiatal chetelve a neten, érdekesnek találja, hogy az apjuk neve ugyanaz, az életkora ugyanaz és még a foglalkozása is azonos. Persze semmi rosszra nem gondolnak. Vicki teázni hívja magukhoz Gavint. Stanley (Rácz János), az apjával (Vásárhelyi Dénes) nyaralni készül, ám az események miatt Johnnak szüksége van rá. Megint megkezdődik az őrület, hogy a két fiatal ne találkozzon. John képtelenebbnél képtelenebb dolgokra „kényszeríti” barátját, aki igyekszik teljesíteni John kérését, ezért minden megtesz, de sokat kell improvizálnia is. A végjáték, azonban meglepő… Sok hűhó semmiért! – Illetve a közönség szórakoztatásáért.

Fergeteges vígjátékot láttunk, a közönség nevetésétől volt hangos a nézőtér. John és Stanley kétségbeesett próbálkozásai igazi dráma a két embernek, de a közönség számára mindez humorral tele szórakozást jelentett. Nagy András, de főleg Rácz János alakítása elképesztően jó játék volt, John és Stanley számára a jelentkező helyzeteket meg kellett oldani, Nagy András és Rácz János számára óriási játék lehetőség, amit hitelesen kellett eljátszaniuk, hogy a közönség nevetni tudjon rajta. Ez mindenképpen sikerült, a két színész briliánsan alakította szerepét.

A két főszereplőn túl a többi színművész játéka nagyon kellett ahhoz, hogy kerek egész legyen a történet. Mindannyian hozzátettek, de főként segítették Rácz János és Nagy András bravúros játékát.

A díszlet- és jelmeztervező Iványi Árpád, a rendező asszisztense Lázár Rita volt. Rendezte Kiss József Jászai Mari-díjas rendező.

A darab a XI. Magyar Teátrumi Fesztivál 4. versenyprogramja.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Keller Gergő a 7-es (alulról a harmadik) pályán a K1 200-asok rajtjánál

Kajak Eb: Keller Gergő 1 ezüst, 1 bronz, egy 6. hely, Opavszki Márk 1 ezüst

Sárdi János kékfestő mester a kékfestés szakmai titkairól mesél közönségének a Múzeumok Éjszakája 2022-es eseményén a Tessedik Sámuel Múzeumban

A szarvasi múzeumot ajánlotta a Múzeumok Éjszakájára a Kultúra.hu