in , ,

A szarvasi múzeumot ajánlotta a Múzeumok Éjszakájára a Kultúra.hu

Sárdi János kékfestő mester a kékfestés szakmai titkairól mesél közönségének a Múzeumok Éjszakája 2022-es eseményén a Tessedik Sámuel Múzeumban
Sárdi János kékfestő mester a kékfestés szakmai titkairól mesél közönségének a Múzeumok Éjszakája 2022-es eseményén a Tessedik Sámuel Múzeumban (Fotó: Babák Zoltán)

A Múzeumok Éjszakáján zajló programok érdekessége alapján választott ki megyénként egy-egy kiállítóhelyet a Kultúra.hu portál. A meghirdetett programok alapján Békés megyében a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban zajló programokat találták a legérdekesebbnek.

Az országos Múzeumok Éjszakája programsorozat idei témája az “Újragombolt hagyományok” volt. Ebbe a tematikába tökéletesen illeszkedett a Tessedik Sámuel Múzeumnak “A tarkázás művészete – A kékfestők különös világa” című időszakos kiállítása.

A tervezett programok közül végül kettő, a hulladékmentes életről szóló előadás, illetve az újragondolt szarvasi ételek bemutatója nem valósult meg, de érdekes programokban így sem volt híja a múzeumi szombat estének.

Tárlatvezetésekkel várta a látogatókat Szarka József régész, illetve Balogh Tünde, a múzeum néprajzosa. Ők a régészeti és a néprajzi állandó kiállításokon, így a Domán Imre-féle gyűjteményen, valamint az Élettér című kiállításon kalauzolták végig az érdeklődőket.

Itt volt az öt mai kékfestő mester egyike, Sárdi János a Nagynyárádi Kékfestő Műhelyből, aki megmutatta azokat a technikákat, ahogyan a kékfestett termékeket készíti.

A múzeumpedagógiai teremben kiegészítőket, nyakláncokat, kulcstartókat, illatzsákokat alkothattak a látogatók kékfestő technikákkal. Ehhez a múzeum munkatársai eredeti szarvasi mintákból készíttettek pecséteket.

Az este folyamán a Ludas Zenekar adott koncertet, illetve szolgáltatta a zenét a táncházhoz, míg Harencsár László szarvasi írótól, mesemondótól pedig felnőtt meséket hallhattak a 11 óráig kitartók, melyek a Kossuth Rádió Rádiószínházi műsorában hangzottak el Fehér hajú mesék címmel. 

Pillanatkép az Egri Gárdonyi Géza Színház Ray Cooney Páratlan páros 2 című, a Szarvasi Vízi Színházban előadott komédiájából

A feleség mindent tud

Zöldséges egybefasírt hagymás tört burgonyával

Zöldséges egybefasírt hagymás tört burgonyával