in ,

Segítségnyújtás az ellátásokon túl – 30 éves az Ótemplomi Szeretetszolgálat

Ételosztás az Ótemplomi Szeretetszolgálat előtt
Ételosztás az Ótemplomi Szeretetszolgálat előtt

A Magyarországi Evangélikus Egyház keretein belül működő Ótemplomi Szeretetszolgálat 1992-ben kezdte meg működését, így az idei évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A folyamatos fejlődésnek hála mára Magyarország legnagyobb evangélikus szeretetszolgálata lettünk, kb. 1000 fős ellátotti létszámmal rendelkezünk. Intézményünk különlegességét azonban nem a számok adják, hanem a vezetés, a dolgozók, valamint a helyi evangélikus gyülekezet önkénteseinek elhivatottsága, melynek köszönhetően feladatainkon túl a társadalmi felelősségvállalás jegyében folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy mely területeken tudunk igazán hatékony segítséget nyújtani a nehéz helyzetben élőknek.

Intézményünkben komoly hagyománya van az önkéntes munkának, az elesettek megsegítésének. Szorosan együttműködünk az Ótemplomi Evangélikus Egyházközséggel, 2012 óta minden évben közös jótékonysági akció sorozatot hirdetünk “Angyali segítség az Ótemplomból címmel. A Vízkereszttől Húsvétig tartó időszakban kb. 10.000 adag meleg ételt, több tonna ruhát és tartós élelmiszert osztunk szét a nélkülözők között, emellett telente, amennyiben az időjárás indokolja krízisszállót üzemeltetünk, ahol átlagosan 10-15 fő számára biztosítunk átmeneti elhelyezést, hogy senkinek ne kelljen az utcán vagy fűtetlen lakásban töltenie a hideg éjszakákat. A kezdeményezés sikerességét jól jelzi, hogy a szálló működése alatt az összes nálunk megforduló személy valamilyen formában az ellátó rendszerbe kerül, így a továbbiakban sem maradnak segítség nélkül, nyomon követhetjük és segíthetjük az életüket.

2019-ben hideg zuhanyként érte a világot a COVID-19 felbukkanása, mely egycsapásra megváltoztatta addigi életünket. Ebben az időszakban gyorsan kellett alkalmazkodnunk az új helyzethez. Azonban a pandémia időszakában is hamar megtaláltuk azt a területet, ahol hatékonyan tudtuk segíteni embertársainkat. Ingyenes szűréseket kezdtünk szervezni a lakosság azon része számára, akiknek nem volt lehetősége a tesztek megvásárlására. Így a koronavírus járvány alatt több ezer szűrővizsgálatot végeztek el munkatársaink a hátrányos helyzetben élők között.

Idén februárban aztán ismét fenekestül felfordult a világ, amikor a szomszédunkban kitört a háború. Az erős gyülekezeti jelenlétnek a rengeteg tapasztalt és segíteni vágyó munkatársnak és a Szeretetszolgálat professzionális működésének hála egy pillanatig sem volt kétséges, hogy részt szeretnénk venni a menekültek megsegítésében. A háború kirobbanása után intézményünk azonnal keresni kezdte a lehetőséget, hogy milyen módon és mely eszközökkel tudná a leghatékonyabban segíteni a menekülteket. Azonnal adománygyűjtő pontot hoztunk létre, amelyet azóta is működtetünk. Március 4-én indult az első önkéntesekből álló csapatunk a tiszabecsi határhoz. 4 napos turnusváltásokban 6-7 fő munkatársunk folyamatosan jelen volt a határ menti segítő pontoknál ahol tevékenyen részt vettünk a menekültek fogadásában, ellátásában és szállításában. Március első felében Kölcsén alakítottuk ki bázisunkat, ahol a helyi evangélikus gyülekezeti központban rendezkedtünk be.

A szarvasi evangélikusok az Ukrajnából érkező menekültek ellátását szervező Baptista, illetve Magyar Református Szeretetszolgálat munkájába kapcsolódtak be, majd mikor azon a határszakaszon enyhült a nyomás, átköltöztünk Barabásra, ahol a Katolikus Karitásszal karöltve segítettük a rászorulók ellátását. A munka során megismerkedtünk egy Kárpátaljai származású hölggyel, aki segített közvetlen kapcsolatba lépni az ukrán oldalon élő rászoruló családokkal. Az ő segítségének hála ezután a határ túloldalán élőknek is közvetlenül el tudtuk juttatni adományainkat. Az ukrajnai Viskben felvettük a kapcsolatot a helyi egészségügyi központ főorvosával, ahová így szintén célzottan tudtunk egészségügyi eszközöket, maszkokat, covid teszteket és fertőtlenítő szereket eljuttatni. Mint megtudtuk, ők is működtetnek egy ideiglenes szállást a háború sújtotta régiókból menekültek számára. Megegyeztünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten próbálunk rendszeresen segítséget nyújtani. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a határ túloldalán is jelen legyünk, hiszen a háború miatti áremelkedések az infláció és áruhiány nagyon nehéz helyzetbe hozták az ott élőket. Azóta már több alkalommal szállítottunk célzottan adományokat az Ukrajnában élő magyar és ukrán családoknak egyaránt, valamint segítettük a helyi kórház munkáját is informatikai eszközök és egészségügyi felszerelések biztosításával.

Jótékonysági akcióink mellett hagyományosan nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok között végzett munkára. Hisszük és valljuk, hogy minden probléma leghatékonyabb kezelési módja a megelőzés, ezért rendszeresen valósítunk meg gyerekeknek és fiataloknak szóló prevenciós célú programokat, ahol a szabadidő hasznos eltöltése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a személyiségfejlesztésre, az egészséges életmódra nevelésre, az önkéntességre valamint a társadalmi problémákra való érzékenyítésre. Ifjúsági klubokat működtetünk, kortárs képzéseket és ifjúsági találkozókat szervezünk, éjszakai sport rendezvényeket tartunk, jelen vagyunk az oktatási intézményekben, valamint július és augusztus között, amikor véget érnek az iskolai táborok, 4 héten keresztül valósítunk meg helyben és vidéken ingyenes táborokat gyerekek számára. Az elmúlt évek bezártsága után különösen fontos, hogy teret biztosítsunk fiataljaink számára a közösségi programok megélésére, hiszen korosztályi sajátosság ebben az időszakban a kortárs kapcsolatok felértékelődése. Az egészséges személyiségfejlődés része, hogy a kapcsolatok terén a szülőkről fokozatosan a barátokra helyeződik a hangsúly, ezért nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk ennek a természetes folyamatnak. A közelmúlt eseményeinek, az iskolabezárásoknak, a tömegrendezvények tiltásának és a szeparációs törekvéseknek a tükrében különösen fontos, hogy oda figyeljünk gyermekeinkre és segítsük őket az egészséges személyiségfejlődés és a felnőtté válás rögös útján. Közös felelősségünk, hogy a mai rohanó, túlzott elvárásokkal teli világban se feledkezzünk meg a dicséretről, mert a nagyszájúság és magabiztosság álcája mögött fiataljaink tele vannak bizonytalansággal.

Bár az Ótemplomi Szeretetszolgálat megalakulása óta dinamikusan növekszik, 30 éves működése alatt megsokszorozta méretét, ellátásainak, klienseinek és dolgozóinak létszámát, mégsem ezek a számok azok, melyek a leginkább meghatároznak minket.

Hogy kik vagyunk mi?

Egy átnyújtott kabát vagy egy tál gőzölgő étel a nélkülözőnek a téli hidegben. Az önfeledten játszó gyerekek zsivaja egy nyári táborban, vagy a tekintetekből tükröződő hála, mikor egy a háborúban mindenét elvesztett családnak átnyújtunk egy táska szerény adományt.

De ami leginkább vagyunk, az a nyitott ajtó, amin bárki beléphet. A számokon túli emberek és gesztusok összessége. Meghallgatjuk azt az embert, akinek nincs kihez szólnia, azt, aki nem tud kivel beszélni, vagy aki nem akar. Aki nem kíváncsi a világra, vagy akire nem kíváncsi a világ.

Oncsik János – Ótemplomi Szeretetszolgálat

Néma főhajtással emlékezett a csabacsűdi testület Szakács Jánosnéra, Örménykút polgármesterére

Szakács Jánosné emlékére egyperces néma főhajtással kezdődött a testületi Csabacsűdön

Dr. Olasz Imre háziorvos mondja el gondolatait napjaink orvos-beteg viszonyáról

Semmelweis-nap alkalmából: Egy orvos üzenete az egészségügyi dolgozókat feljelentő betegnek