in ,

Semmelweis-nap alkalmából: Egy orvos üzenete az egészségügyi dolgozókat feljelentő betegnek

Dr. Olasz Imre háziorvos mondja el gondolatait napjaink orvos-beteg viszonyáról
Dr. Olasz Imre háziorvos mondja el gondolatait napjaink orvos-beteg viszonyáról (Fotó: Babák Zoltán)

A Semmelweis Ignác nevét viselő magyar egészségügy napja 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. Ilyenkor – hacsak egy szabadnap erejéig is, de – kifújhatják a levegőt az egészségügyben dolgozók.

“A Semmelweis-nap minden évben jó alkalmat kínál arra, hogy az egészségügy helyzetére és a benne feladatot vállaló szakdolgozókra irányítsa a figyelmet. Az elmúlt évek viszontagságai után még fontosabb, hogy kifejezzük a hálánkat a munkájuk iránt, hiszen nehéz időszakon vannak túl, rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk”, fogalmazott Bagi Anett, az esemény moderátora tegnap az orvosi rendelők előtt tartott megemlékezésen.

Dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester elismerését fejezte ki az egészségügyben dolgozók felé.
Bármikor bizton számíthatunk rájuk, bármilyen panaszunk van, nyugodtan kereshetjük őket. Ez nagyon sokat ad hozzá a település életminőségéhez. Egészségügyi dolgozó gyermekeként belelátott ebbe nagyon nehéz és sok lemondással járó szakmába.

Az egészségügyben ma Békésszentandráson dolgozók megkoszorúzták azon orvosok emléktábláját, akik már nem lehetnek velünk: dr. Szerényi M. Iván, dr. Kiss József, idősebb dr. Fabó Ferenc, ifjabb dr. Fabó Ferenc, illetve dr. Olasz Imre emléktábláját.

Az Olasz család immár három orvost adott a falunak. Ifjabb Olasz Imre jelenleg is körzeti orvos, de a napokban diplomázott az orvosi egyetemen a legifjabb dr. Olasz Imre is.

A koszorúzás után a háziorvos dr. Olasz Imre mondott rövid beszédet. Édesapjára és ifjabb Fabó Ferencre utalva kijelentette, hogy részesei voltak annak a népegészségügyi programnak, amit úgy hívnak, fonendoszkóppal a temetőbe. Dolgoztak és nem pihentek. Nem élték meg azt az abnormális két évet, ami mögöttünk van, ők már az égi rendelőben gyógyítanak, ahol nincs civódás, nincs elégedetlenség, nincs feljelentés. Itt, e földi létben mindez megvan.

Köszönetet mondott kollégáinak, akik naponta öt telefonon olyakor 300 hívást indítanak és fogadnak. Igyekeztek a betegigényeket a lehetőségekkel összevezetni, de mindezek ellenére egy-két ember elégedetlenségében feljelentette az egészségügyi dolgozókat.

Nekik üzente, hogy nem örülne, ha Békésszentandrás is csatlakozna azon települések sorához, ahol hetente csak három nap van orvosi ellátás.

Ételosztás az Ótemplomi Szeretetszolgálat előtt

Segítségnyújtás az ellátásokon túl – 30 éves az Ótemplomi Szeretetszolgálat

Dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester és Dinyáné Kovács Gabriella megkoszorúzza Bagi István emléktábláját 2022. június 30-án

Bagi István a köztisztviselők mértéke Békésszentandráson