in

Bagi István a köztisztviselők mértéke Békésszentandráson

Dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester és Dinyáné Kovács Gabriella megkoszorúzza Bagi István emléktábláját 2022. június 30-án
Dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester és Dinyáné Kovács Gabriella megkoszorúzza Bagi István emléktábláját 2022. június 30-án (Fotó: Babák Zoltán)

Július 1-e a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja. Köztisztviselővé az tesz valakit, ha “félreteszi saját ügyeit, problémáit, és a közösséget szolgálja”, fogalmazta meg választott hivatásáról gondolatát Dinyáné Kovács Gabriella a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatal igazgatási csoportvezetője csütörtökön Bagi István emléktáblája előtt.

Bagi István Békésszentandrás főjegyzője volt 1938 és 1949 között. Neki köszönhető, hogy az orosz megszállás kezdete előtt Budapestre vitte, és biztonságba helyezte a falu anyakönyveit, majd a háború befejeztével azokat visszaszolgáltatta. Szentandráson ő a mérték. Tettével és hivatali munkájával meghatározott egy szintet az őt követő kollégáknak.

A település vezetői, illetve a hivatal munkatársai 2005 óta emléktáblája előtt emlékeznek rá a köztisztviselők napján.

Dinyáné Kovács Gabriella Magyary Zoltán köztisztviselő szavaival definiálta a közigazgatás fogalmát: „a közigazgatás nem az egyes emberek hatalma a többiek fölött, hanem a nemzet szervezete közös céljainak megvalósítására, közös szükségleteinek kielégítésére. A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága, nincs más mértéke, mint az emberek és a nemzet szolgálata”.

Egy falusi nótárius 1872-ben megfogalmazott sorait kiegészítve zárom gondolatait: Aki nem érez magában ösztönt arra, hogy a jegyzői hivatalnak szentelje magát teljes erővel, kedvvel, kitartással és önfeláldozással működjön Békésszentandrás javára, az ne válassza hivatásul ezt a nehéz, de szép pályát!”

Megemlékeztek fiáról, dr. Bagi István alkotmánybíróról, Békésszentandrás díszpolgáráról is, aki két éve hunyt el. A megemlékezést Bagi István főjegyző emléktáblájának megkoszorúzása, majd a köztisztviselők megvendégelése zárta.

Dr. Olasz Imre háziorvos mondja el gondolatait napjaink orvos-beteg viszonyáról

Semmelweis-nap alkalmából: Egy orvos üzenete az egészségügyi dolgozókat feljelentő betegnek

A Zenthe Ferenc Színház Apácák című darabja a Szarvasi Vízi Színházban

Apácák a színpadon