Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójának díjazottjai 2022. július 23-én
Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójának díjazottjai 2022. július 23-én (Fotó: Babák Zoltán)
in

Babák Mihály: Szarvas a múlt, a jelen és a jövő városa

“A település újkori történelme 1722-től számítható, amikor báró Harruckern János György főként felvidéki vármegyékből szlovák jobbágycsaládokkal újra benépesítette az elnéptelenedett területet. A település az azóta eltelt 300 év alatt mindvégig ápolta és ápolja szlovák gyökereit, mind a szlovák nyelv átörökítésében, mind pedig a kultúra átadásában”, mondta Melis Zsuzsanna Szarvas újratelepítésének 300., várossá nyilvánításának 56. évfordulóján szombat délután tartott ünnepi megemlékezésen az Evangélikus Ótemplomban.

Az eseményt a város díszpolgárai, Medvegy Pálné, Mótyán Tibor és Domokos László mellett megtisztelte Nina Eliasova, Szlovákia Békéscsabára rendelt konzulja, valamint dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja is.

Odakint 40 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, amit még a templom vastag falai sem tudtak hatástalanítani. A harmadfokú hőségriasztást figyelembe véve a szervezők úgy döntöttek, hogy a vonulást lemondják.

Frankó Anna, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szlovák és magyar nyelven is köszöntötte a megjelenteket. “Ha visszatérnénk 1722-be, találkozhatnánk Harruckern Jánossal, intézőjével, Szvoreny Jánossal, és az első telepesekkel, akik a hosszú út után jobb jobb jövő reményében itt találták meg azt a kedvező talajt, amelybe elhelyezték városunk alapjait, beásták gyökereinket… Az évforduló egy esemény, amikor a múlt összekapcsolódik a jelennel, hogy előkészítsék a jövő alapját”, mondta a szlovák önkormányzat elnöke ünnepi beszédében.

Babák Mihály polgármester szintén szlovákul köszöntötte a megemlékezőket. Szarvas város polgármestere egy gesztusával hagyományt szeretne teremteni. Arra kérte a templomban ülőket, hogy állva, leszegett fejjel, kezüket összekulcsolva adjanak hálát a teremtőnek és az elődöknek a ránk hagyott örökségért, “mert Szarvas a múlt, a jelen és a jövő városa”.

Az ünnepi köszöntőket követő díjátadót Melis Zsuzsanna vezette le. “Szarvas város önkormányzata 2009. évi rendeletében határozott díjak és elismerések alapításáról és átadásuk rendjéről”, mondta.

Ennek értelmében az idén Szarvas Városért díjat Lázár Zsolt evangélikus esperes, Békés megye kormánymegbízottja, immár a vármegye főispánja, dr. Takács Árpád, illetve Závogyán Magdolna, helyettes államtitkár, jelenleg a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója kapott.

A Szarvas város Sportjáért díjak átvételéhez a Szarvasi Football Club képviseletében ifj. Bencze Sándor, a Szarvasi Női Kézilabda Klubéért Kasik Gabriella, a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesületéért Timár Attila, Lovász György és Ruzsinszki György, a Szarvasi Kajak-Kenu Vizisport és Szabadidő Clubéért Szűcs Mihály, a Szarvasi Birkózó Egyesületéért Sükösd Attila fáradhatott ki.

Szarvas Város Kulturális Életéért díjban Tőkés-Szeljak Gabriella, a Cervinus Teátrum munkatársa, Jónás Gabriella, a színház művésze, Szarvas Város Barátainak Köre, Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete, valamint a Muslincák Férfikórus érdemelt. Az egyesületek nevében Bődi János, Gombárné Bata Mária, illetve Gombkötő János vette át az elismeréseket.

Pedagógiai Díjban Horti György, Csasztvanné Vass Edit, posztumusz díjban Patkó Lajosné, illetve Laurik László részesült. Utóbbi díjazottak elismerését Patkó Lajos és Laurikné Szima Kornélia vette át. Szintén Pedagógiai Díjjal köszönte meg a város képviselő-testülete a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium fenntartásában végzett tevékenységét az Ótemplomi és az Újtemplomi Evangélikus Gyülekezetnek, amelyet a nyájak vezetői, Lázár Zsolt és Zahorecz Pál evangélikus lelkészek vettek át.

“A koronavírus járvány elleni védekezésben végzett áldozatos, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréséül” Közegészségügyi Díjat vehetett át Oravecz Pál, Kovács Ivett Krisztina és dr. Kondász Andrea. Szintén e díjban részesült Víghné Szopka Edit és Baráth Ottóné, valamint szülővárosának adományozott kardiológiai ultrahang készülékért köszönetként Forschner Rudolf.

Közszolgálati Díjat dr. Bankóné Ordovics Katalin, Tóth Sándor, az önkormányzat vagyonigazgatója, illetve Tóth Sándor az önkormányzat projektigazgatója, valamint a szlovák nemzetiség két tartópillére, Frankó Anna és Nyemcsok Mátyásné kapott.

Védelmünkért Díjat Pljesovszi János polgárőr, Kiri Mihály tűzoltó százados, Farkas Péter tűzoltó főtörzsőrmester, Lestyán Györgyné katasztrófavédelmi megbízott, illetve Maglóczki János rendőr főtörzs zászlós érdemelt, aki a díjat egy későbbi időpontban veszi át.

A város Rafaj Pálné szakápoló, Roszik Györgyné, Gerhátné Halasi Zsuzsanna, valamint az Emberöltő Alapítvány és a Szarvasért Alapítvány munkáját Szociális Tevékenységért Díjjal ismerte el, melyeket egyesületük nevében azok elnökei, Tóth Tamásné és Závogyán Judit vette át.

Szarvas Város Ifjú Tehetsége díjat kapott Pozderka Nándor, Bencze Hunor, Tóth-Rigler Emma, Kozák Ádám Attila, illetve Kohut Gyöngy Judit.

Közművelődési Díjat vehet át a rádiós Balczó Tamás, Sárközi Józsefné könyvtáros, a Barátság Nyugdíjas Egyesület és a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület. Elismerésük jeléért Brachnáné Roszik Judit és Kriska Pálné fáradt ki az pulpitushoz.

Szarvas Város Turizmusáért Díjat Maczkó Ferencné vehetett át a család Sárarany Szalmaportájáért. Csakúgy ezt a díjat vehette át Stefi, akinek a polgári nevét nem is biztos, hogy mindenki ismeri: Pintér István. A település turizmusának fellendítésében játszott kimagasló szerepéért, a turizmusban magas színvonalon végzett munkájáért díjat kapott Galát Krisztián, illetve Tomasovszki Tibor. Szigeti Erika a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi és Hagyományőrző Egyesületének ítélt díjat vehette át.

Végül a Szarvas város Gazdaságfejlesztéséért Díj átadására került sor. Ezt az – évente egy kiadásra kerülő – elismerést a város újratelepítésének 300. évfordulóján a Valoryz Production Rizsfeldolgozó Kft.-nek ítélte a testület. A díjat Valentinyi Fruzsina, a cég vezetője vehette át.

Az ünnep ezen részét a megtisztított Letelepedési Emlékmű, illetve az immár a terecske sarkán álló városalapító, báró Harruckern János György szobrának megkoszorúzása, majd fotózkodás zárt.

A nap további részében könyvbemutatót tartottak, illetve kiállítás nyílt a város történetéről a Tessedik Sámuel Múzeumban, a Szarvasi Vízi Színházban bemutatták a Cervinus Teátrum Tessedik Sámuelről szóló musicaljét, amit tűzijáték követett. A Tessedik Sámuel Múzeum előtt felállított színpadon fellépett az Első Emelet.

Fotó: Tóth Flórián

A nyeretlen megverte a veretlent

Firenzei pulykamell

Firenzei pulykamell