in ,

A bizalom művészete

Fotó: Kalmár Vanda
Fotó: Kalmár Vanda

„„Te ugrasz, én elkaplak! – Én ugrom, Te elkapsz! Bármi áron!” – bőrszínre, vallásra, világnézeti különbségekre tekintet nélkül. Bátran és bizalommal ugorhatsz tehát, el foglak kapni – ebben biztos lehetsz.” – áll Fekete Péter bevezetőjében az előadásról kiadott újságban. Igen, a cirkuszművészet a bizalomról szól, mert az, aki ugrik, bízik abban, aki elkapja, aki pedig elkapja, az bízik önmagában, hogy elkapja, bármi áron! Éppen ezért szép ez a művészeti ág, mert szeretet és bizalom nélkül nem működik, nem működhet – mert a porondon mindenki egyenlő! Ráadásul csapatmunka – hiszen a háttérben is vannak segítők.

Még egy idézet az újságból, Fekete Péter bevezetőjéből: „Ha leesik vedd fel, ha elbotlasz, kelj fel, ha egyedül nem megy, keress társakat s meglásd sikerül.” Csodálatos üzenet!

Kedden este a Szarvasi Vízi Színház színpadán RAIN címmel a Fővárosi Nagycirkusz előadását láthatta a teltházas nézőközönség Fekete Péter rendezésében. Természetesen ez nem a teljes előadás, ami a Fővárosi Nagycirkuszban látható, mert a technikai feltételek között azért különbség van, de annak is örülni kell, hogy itt Szarvason bemutathatóak már levegőszámok is, amelyek mindig ámulatba ejtenek. Az előadás a lélegzetelállító mutatványok mellett egy jelenet erejéig megmutatta a háború borzalmait is – ahogy hallottam, a jelenet új, az Ukrán Artistaképző növendékei és tanáruk részvételével. Egy jelenet, színház és artista elemekkel ötvözve. Megható jelenetet láthattunk, számomra az egyik csúcspontja volt az előadásnak. Az estén orosz, ukrán, belarusz és magyar artisták léptek fel, így fér meg békességben, szeretetben a cirkuszművészet minden szereplője bárhonnan is érkezett.

Láthattunk lélegzetelállító görkorcsolya produkciót, egyensúlyszámokat mozgó rúdon és egy keljfeljancsira hasonlító fonott kosárban, zsonglőrmutatványt, kézegyensúlyozó fiatal artistákat. Egy ukrán apa, orosz feleségével és kislányukkal, egy hatalmas karikával (több belső karikával), amit az apa a homlokán tartott és egyensúlyozott, benne valamelyik szerette, lélegzetelállító és nagyon megható élmény. Az apa vigyáz a szeretteire.

Két illuzionista fiú – feketében és fehérben – valóban nagyszerű mutatványt láthattunk tőlük, két lány segítőjükkel. Persze a bohócok sem maradtak otthon egy lány, és egy fiú, akik többször megjelentek. A tánckart ezúttal az Ukrán Artistaképző növendékei alkották.

Az előadást a Fővárosi Nagycirkusz zenekara kísérte, Szakál László vezetésével. Az énekesnő ezúttal a gyönyörű Gábor Anita volt, akinek a hangja is csodaszép. A konferanszié a szintén „Szarvasra már haza járó” Maka Gyula volt, ami elmondható a cirkusz szakmai vezetőjéről Graeser Józsefről és az előadás rendezőjéről, Fekete Péterről is.

Babák Mihály polgármester úr virágkosárral és borokkal köszönte meg az artisták előadását.
Ismét nagyon szép estének lehettünk részesei, több megható pillanattal. Egy év múlva ismét találkozunk!

Galambos Edit

Fotó: Kalmár Vanda

Pillanatkép a tavalyi Megyenapról

Szeptember első szombatja: MEGYENAP 2022

Szalay Bence (Charlie Babbitt) és Oberfrank Pál (Raymond)

Az Esőember Szarvasra érkezett