in ,

Kiállítás nyílt a Lóránt Művészházban Lous Stuijfzand munkáiból

Prokai Gábor művészettörténész, Lous Stuijfzand és Lóránt János a kiállítás megnyitóján
Prokai Gábor művészettörténész, Lous Stuijfzand és Lóránt János a kiállítás megnyitóján (Fotó: Babák Zoltán)

Ha Hollandiában tartózkodik, Rembrandt szülővárosában él, Leidenben, ha Magyarországon van, akkor Lóránt János Demeter szülőfalujában, Békésszentandráson tölti napjait Lous Stuijfzand grafikus, festőművész, szobrász.

A hágai szabadakadémián ismerkedett meg Lóránt János Demeterrel, akivel ma egy párt alkotnak, derült ki Prokai Gábor művészettörténész által pénteken a Lóránt Művészház szalonjában, ahol Lous Stuijfzand festményeiből, kisplasztikáiból nyílt kiállítás “A természet emlékképei” címmel.

A holland művészt 1995-ben meghívták a mezőtúri művésztelepre. Oda még festőként, grafikusként érkezett, majd ott megismerkedett a szobrászattal, annak is a viaszveszejtéses technikájával, és onnan már szárnyait bontogató szobrászként távozott. Magyarországon teljesedett ki ebben a képzőművészeti ágban. Tájképei magukért beszélnek, mondta Prokai Gábor, de festményei egyes elemei visszaköszönnek kisplasztikáiban is.

Magyarországon volt már egyéni, csoportos, és Lóránt Jánossal közös kiállítása is. Régóta Békésszentandráson él, de a településen ez az első bemutatkozása.

A kiállítás péntek esti megnyitóján Szilágyi Kristóf zongorán, illetve Lóránt Lujza fuvolán játszott.

Lous Stuijfzand munkái szombatonként és vasárnaponként 11-13, valamint 15-19 óra között tekinthetők, illetve vásárolhatók meg. Hétköznapokon bejelentkezéssel van lehetőség a Lóránt Művészházba történő belépésre.

Bány harcolta ki a büntetőt, amit értékesített. Ezzel egyenlített a Szarvasi FC

Bány két büntetője kellett a 3 ponthoz

Rozmaringos pulykamell alma és körteágyon