in

Békés megyéből származik a pápa ajándéka

A megye is megjelenik a pápai stólán

Novák Katalin köztársasági elnök és dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna
Novák Katalin köztársasági elnök és dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna (Fotó: Novák Katalin Facebook oldala)

Háromszor nyerte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek pályázatát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. A Népművészet Mestere tervezte azt a stólát, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök átad ma Ferenc pápának a Vatikánban.

Másfél-két hét alatt kellett megterveznie és hímeztetnie dr. Illés Károlyné Botyánszky Annának a papi stólának.

– A köztársasági elnök protokoll irodájából kerestek meg a feladattal – mondta Anna. Két napig csak gondolkoztam, hogyan nézzen ki a stóla, aztán újabb két napig rajzoltam. Az volt a kérés és én is azt szerettem volna, hogy egész Magyarország megjelenjen rajta. Az arany indákkal összekötött motívumok a legismertebb békési, kalocsai, szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát idézik.

A tervezés után a Matyó Népművészet Egyesület asszonyai vették kézbe a munkát Anna tanítványa, Zeleiné Pap Bernadett vezetésével.

– Kellemes, oldott hangulatú volt a találkozás Novák Katalinnak – árulta el dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. – Az elnök asszonnyal jót beszélgettünk, amikor átadtam a munkát, sőt az utolsó öltéseket ő végezte. Szeretné meghívni a pápát Magyarországra és bízunk benne, hogy ezt a stólát fogja viselni.

Anna – bár Budapestre költözött – aktívan tervez és hímez. Szeretne újra pályázni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remekére is.

A 2022-es nyári színházi évad díjazottjai

Átadták a nyári előadások díjait a Vízi Színházban

Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság Magyar Falu Program támogatásával beszerzett új Toyota Hilux típusú terepjárója

Lezárult a szentandrási vadásztársaság projektje