in

Lezárult a szentandrási vadásztársaság projektje

Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság Magyar Falu Program támogatásával beszerzett új Toyota Hilux típusú terepjárója
Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság Magyar Falu Program támogatásával beszerzett új Toyota Hilux típusú terepjárója (Fotó: Babák Zoltán)

“A vadászat soha nem csak a lövésről szólt, és mostani időkben ez már hatványozottan igaz. A vadászok komoly vadgazdálkodási munkát végeznek, és bármilyen hihetetlenül hangzik, az egyik legnagyobb állatvédők és környezetvédők” jelentette ki Major Attila azon a projektzárón, amit még június 30-án tartottak a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság központjában. A vadásztársaság elnöke hozzátette, a megváltozott körülmények között az a cél, hogy “a természetvédelmi hatóságokkal és mezőgazdászokkal együttműködve egyensúlyban tartsák a területükön lévő hasznos és károsnak ítélt állatpopulációt”, emellett ápolják hagyományaikat és kulturált közösségi életet biztosítanak a vadásztársaság tagjainak, vendégeinknek, barátainknak.

A szerény költségvetésű Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagjai és vezetése e mentén mert nagyot álmodni, pályáztak, és két ízben is nyertek.

Az egyik projektben, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a Bethlen Gábor Alapkezelőtől a Magyar Falu Program Civil közösségek támogatása keretében. Ugyanennyit hozzátettek, és április 13-án átvehettek egy modern, új Toyota Hilux terepjárót. “Hosszú évtizedek után most sikerült új autót beszerezni, mert eddig csak használt autó vásárlására volt lehetőségünk, amik fenntartása a későbbiek során nagy terheket mért a tagságra. Remélem, hogy az új Toyota Hilux hosszú távon és biztonságosan fogja majd szolgálni a vadgazdálkodást, és amennyiben szükség van rá, Békésszentandrás lakosságát is”, fogalmazott Major Attila.

A másik beruházással régi nagy álmuk vált valóra. A belterületi vadászházukat folyamatosan fejlesztik, modernizálják, de kinőtték. Kicsi volt a tér, nagy a beépítettség és ehhez mérten kevés a zöldfelület, ami egy jól funkcionáló közösségi tér elengedhetetlen feltétele, ezért bővíteni szerették volna azt. Terveiket a Falusi Civil Alap keretében 6 millióval támogatta a magyar kormány. A megvalósításhoz elengedhetetlen volt, hogy a szomszédos malom tulajdonosa – aki egy adás-vétel keretében átadott számukra egy 429 négyzetméteres területet – partner legyen ebben.

Az így létrejött telek beépítettsége 26,51 százalékra csökkent. A beruházás során elbontatták a telken lévő romos és életveszélyes ingatlant, feltörték a betonburkolatokat, kerítést bontottak és építtettek, új szennyvíz- és ivóvízhálózatot alakítottak ki, termőföldet terítettek, füvesítettek, és még új padokat is vásároltak a majdani közösségi tér komfortosabbá tételéhez.

A projekt záróeseménye június 30-án volt, amit megtisztelt jelenlétével Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei elnöke, valamint Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere is.

Novák Katalin köztársasági elnök és dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna

Békés megyéből származik a pápa ajándéka

Barna Viktor (piros / Szarvasi FC 1905) megnehezítette a határozottan játszó végegyházi hátvédek dolgát

Gól nélküli döntetlen született Szarvason