in ,

Karateakadémia: Célunk, hogy sokoldalúan és a legmagasabb színvonalon képezzük a gyerekeket

Ifjú karatésok a Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémián

A nemrégiben megvalósult Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémia nevéhez méltó szakmai programmal, jól átgondolt képzési rendszerrel várja szeptembertől a növendékeket, legyenek azok újak, vagy korábbiak.

Az elmúlt évben többször hírt adtunk a Plastolus épületében zajló beruházásról. Az átalakulás szinte minden fázisát figyelemmel kísérhették a Newjság olvasói. Arról, hogy mi is az a program, amit az állami sportirányítás támogatásra érdemesnek talált, és mik azok a lehetőségek, amikre a térség fiataljai élhetnek, a WKF világszövetség nemzetközi edzői lincencével rendelkező Ruzsinszki Györgyöt kérdeztük. A szarvasiak edzője volt az, aki a dél-alföldi régió szakmai irányítására és a koncepció kidolgozására kapott megbízást a Magyar Karate Szakszövetségtől.

“Alapvetően két szálon fut az oktatási rendszer. Az egyik feladatunk, hogy megfelelő utánpótlást biztosítsunk a sportágnak, azonban fontosnak tartom a gyermekek hosszútávú igényeinek szem előtt tartását. Vallom, hogy minden gyereknek olyan sportot kell űznie amiben örömét leli, és ha ez nem a karate lesz, akkor is olyan képességekkel kell őt felvértezzük, amivel megállja a helyét bárhol. Ennek megfelelően a hangsúly az ügyesség általános fejlesztésén van. A korban előre haladva megjön az egészen magas színvonalú gyorsaság és robbanékonyság is. Válogatottjaink közül például hárman is egy perchez közel futják a 400 métert, van olyan köztük, akinek 57 másodperc a legjobb eredménye, a plyometrikus edzéseknek köszönhetően 5 méter feletti távolugrással.

Az ügyes, sokoldalú, döntésképes gyerek megfelelő önbizalommal is bír,

meg tudja állni a helyét úgy bármilyen sportban, mint az iskolában és később az életben. A karate, mint küzdősport, ehhez még annyit tesz hozzá, hogy az egymás elleni küzdelmek során a stresszhelyzet kezelésében is gyakorlatot szereznek a fiatalok, bátrabbak lesznek, ugyanakkor a testi épségre nagy hangsúlyt fektető versenyszabályok miatt megtanulnak egymásra vigyázni, és nem utolsó sorban önvédelmet is tanulnak.

A karateakadémia utánpótlásedzői: Nagy Máté (1. dan), Borzi Balázs (2. dan, középfokú edző), Tálas Bendegúz (1. dan, középfokú edző) és Ruzsinszki György (5. dan, nemzetközi edző)
A karateakadémia utánpótlásedzői: Nagy Máté (1. dan), Borzi Balázs (2. dan, középfokú edző), Tálas Bendegúz (1. dan, középfokú edző) és Ruzsinszki György (5. dan, nemzetközi edző)

Versenyezőknek minden nap vannak edzéseik, reggelente koordináció és erősítés, délutánonként pedig a sportági foglalkozások. Ha a hétvégén nincs verseny, akkor szemináriumok, térségi, országos, és nemzetközi edzőtáborok zajlanak a teremben.

A rendszeres minőségi munka az eredményeket is meghozta: Szarvas csapata a legeredményesebb vidéki egyesület volt már a magyar bajnokságon, és a Vidékbajnokságon egyaránt.

“Jelenleg négy felnőtt és négy korosztályos válogatottunk van, valamint az akadémia kötelékébe tartozik György Dániel, hazánk első felnőtt karate Európa-bajnoka”, jelentette ki a szarvasiak mester.

Az akadémia további profilja még a tradicionális harcművészet, a rekreáció és a szabadidős testmozgás.

Az egyesület alapító mestere, a 6. danos Lovász György az egyik legnagyobb shotokan karate stílusszövetség, az SKIF magyarországi elnökeként a térség tradicionális karatésait fogja össze, és szervez számukra rendszeres workshopokat, továbbképzéseket és bírói oktatást. Töretlen lendülettel tart edzéseket a szarvasi felnőtt karatésoknak, szeptembertől pedig elindul a “Karate a családban” program, ami a növendékek szüleinek biztosít lehetőséget a rendszeres testmozgásra.

A teremben helyet kapott egy mászófal is, ugyanis Lovász György másik hobbija a falmászás, aminek gyakorlására a létesítmény szintén alkalmas. A builder típusú mászófal a testedzés mellett terápiás célokra is használható.

Felesége, Drahó Éva szakképzett gyógytornász, aki hölgyek számára tart itt gerinctorna foglalkozásokat.

A karateakadémia jól felszerelt kisebbik terme lehetőséget és eszközöket biztosít Kondacs Mihály jól felépített funkcionális edzéseinek, amik egyre nagyobb létszám mellett zajlanak.

És akkor nagyjából ki is maxolták a hely adta lehetőségeket, de az egyesület további terveinek megvalósítására azért még van bőven hely a korábbi Plastolus épületében.

A 2022-ben végzett 12.A osztály

Továbbtanulási eredmények a Vajdában

A Szarvasért Alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve a 2022-es támogatottak

Az idén négy diák vehette át a Szarvasért Alapítvány támogatását