in ,

Alapításának 40. évfordulóját ünnepelte az Integrál

Bődi Péter, az Integrál Építő Zrt. vezérigazgatója köszönti a vendégeket a cég alapításának 40. évfordulóján (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton ünnepelte az Integrál Építő Zrt. fennállásának 40. évfordulóját. A jeles eseményre, aminek az Árpád Szálló adott otthont, meghívást kaptak a cég munkatársai, megyei, városi és egyházi vezetők.

Az Integrál elmúlt 40 évét egy 8 perces összeállításban mutatták be. Aláfestő zenéje a 40 éve megjelent Tűzszekerek című film főcímzenéje volt Vangelistől. Kimondatlanul, de a filmből vett hosszútávfutók példájával, tulajdonságaival jellemezte az Integrált beszédében vezérigazgatója, Bődi Péter: “A hosszútávfutó elkötelezett és elhivatott, ismeri a céljait, tudja, honnan indult és tudja, hová tart, felméri és beosztja az erejét, előre lát és előre tervez, gondolkodik, kitartó, néha elfárad, de fel soha nem adja. Ellenfeleit tiszteli, de soha nem fél tőlük. Időről időre jönnek rövidtávfutók, akik rövidebb távon talán gyorsabbak, és talán előznek, majd eltűnnek a semmibe. A hosszútávfutó az időt nem percekben és nem órákban méri. „

Az Integrál GMK 1982. október 4-én kelt alapítói szerződéséből idézte a következőt: „Az alapító tagok olyan felkészültséggel, gyakorlattal és szakmai tapasztalattal rendelkező személyek, akik a társaság céljainak megvalósítására képzettségük alapján alkalmasak”, majd hozzáfűzte:

Azért valósulhatott meg ez az évfordulós ünneplés, mert valaki komolyan gondolta azt, amit 40 évvel ezelőtt leírt.

Elsőként azoknak köszönte meg, akik akár a jelenben, akár a múltban a munkatársaik voltak, csakúgy a köszöntések sorában is első helyen a munkavállalóikat említette. Őket követte a vendégek köszöntése. Az eseményt számos polgármester és szakmai szervezet vezetője mellett megtisztelte jelenlétével Domokos László, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke és dr. Takács Árpád, Békés megye főispánja is. Dankó Béla országgyűlési képviselő írásos üdvözletet küldött.

“Ez az est nem jöhetett volna létre, ha nincs Bődi János, az Integrál Zrt. alapítója, tulajdonosa, nyugalmazott vezérigazgatója, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke”, szólította színpadra édesapját Bődi Péter.

Nehéz világ ez, amiben most élünk, de nem a jövő nehézségeiről, hanem az elmúlt 40 év emlékei közül a szépekre kívánt visszaemlékezni.

1967. július 6-án 5,50-es órabérrel a BÁÉV-nél kezdett az építőiparban dolgozni. Felelevenítette, hogyan kapta az Integrál a nevét, ami a céginformációs adatbázisok szerint mind a mai napig Magyarország legrégebbi magyar családi tulajdonú társas építőipari magánvállalkozása, jelentette ki Bődi János.

“Szarvasnak nincs olyan nagyobb utcája vagy tere, ahol ne terveztünk vagy építettünk volna valamit az elmúlt 40 évben”, tette hozzá. Szarvas város fejlődéséhez, szépítéséhez hozzájárultak az elmúlt 40 év alatt, de mind közül a Szarvasi Vízi Színházat emelte ki, amire nagyon büszke, mert maradandót alkottak.

Számos kiemelkedő és megtisztelő szakmai díjban részesült az elmúlt négy évtized alatt az Integrál. Megyei és városi díjak mellett a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét emelte ki, amit 2010-ben vehetett át.

Megtörtént a sikeres generációváltás a cégben, jelentette ki. Beszédének zárásaként reményét fejezte ki, hogy az általa alapított Integrál Zrt. még sok évtizeden át családi vállalkozásként eredményesen fog prosperálni.

“Mi olyan világba születtünk és nevelkedtünk bele Bődi Jancsival, ahol mindig megmondták, mit kell csinálni”, fogalmazott Babák Mihály polgármester. Talán ennek is köszönhető, hogy mindketten nagy küzdők lettek, de szeretik azt, amit csinálnak.

Dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzőjeként, egyben a helyi adóhatóság képviselőjeként a képviselő-testület őszinte tiszteletét fejezte ki.

Domokos László, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke egy kollégája gondolatait idézte, miszerint minden, ami ebben a megyében, ebben a városban épül, az itt fog maradni. Hatalmas kihívások előtt állunk, mondta, de ő a válságban is a fejlődési, a megújulási lehetőséget látja. Zárásul a megelőzőhöz hasonlóan sikeres következő 40 évet kívánt a cég tulajdonosainak.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a 40. évfordulót mind család-, mind vállalkozástörténeti szempontból fontosnak nevezte. Mint mondta, adóhatósági vezetőként hosszú ideje, a jobb és a kevésbé jó időszakok alatt is figyelemmel tudta kísérni az Integrál tevékenységét. A céget a vezetésnek még a hullámvölgyekből is jól sikerült kihoznia. Az öt éve lezajlott generációváltást sikeresnek látja, ami egy jó alap lehet egy újabb sikeres 40 évnek.

Bejelentéssel érkezett Nagy Mihály László, a Vállalkozók Országos Szövetségének Békés megyei elnöke. Szeptember 30-án megtartották a 16. Príma Gálát, amin a VOSZ megyei szervezete a december 3-án a Művészetek Palotájában esedékes vállalkozók országos napjára Bődi Pétert, az Integrál vezérigazgatóját terjesztette fel 2022. év kiváló vállalkozója címre.

Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, az Integrál az elmúlt években nemcsak árbevétel tekintetében tudott az átlagostól nagyobb mértékben növekedni, bővülni, hanem minőség szempontjából is példaértékű szakmai műhelyt tudtak kialakítani.

Vannak cégek, akik jönnek, építenek és elmennek, és vannak cégek, akik itt vannak, itt építenek és itt maradnak. Az ÉVOSZ-nál köszönettel veszik minden szakmai javaslatukat, észrevételüket. Köszönetüket elismerő oklevél formájában írásba is foglalták, amit Koji László átadott a két cégvezetőnek, Bődi Jánosnak és Bődi Péternek.

Az est hátralevő részében a vendéglátásé volt a főszerep, illetve a Magna Cum Laude adott jó másfél órás koncertet.

Gyülekeznek az 1975-ben érettségizett vajdások

Utóhang egy érettségi találkozóhoz

Kelemen Gábor és Czesznak Zsolt kutatómunkájának eredményei láthatók a vitrinekben

Páratlan leletanyaggal nyílt érdekes kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumban