in

Wittner Mária emlékének ajánlották az 56-os zászló alá épített emlékhelyet

Felvonják a zászlót az 56-os eseményekre való megemlékezésen Szarvason 2022. október 21-én
Felvonják a zászlót az 56-os eseményekre való megemlékezésen Szarvason 2022. október 21-én (Fotó: Babák Zoltán)

“Minden magyarnak minden időben egyik legfontosabb dolga volt a szabadság. A szabadság eszméje mindig benne volt a magyarok vérében, úgy születtünk. de a szabadságot sohasem kapjuk ingyen, a szabadságnak mindig ára van”, mondta Babák Mihály polgármester ma délután az 56-os zászlónál tartott megemlékezés szónokaként.

“1956-ban a fiatalok nem tűrték a rabigát, és fellázadtak ellene. 1956-ban kivonultak az utcákra, a fiatalok, a gyerekek, a tanulók, az egyetemisták, csatlakoztak a munkások hozzájuk, és elmentek a Parlament elé. Szabadságot kívántak, a magyar szabadságot, kaptak géppisztolyokat és golyószórókat. Magyar ölt magyart, és magyar árult el 56-ban magyarokat. Megint visszahívták az oroszokat, akik szétverték újfent Budapestet és az egész országot. Minden maradt a régiben. Annyiban nem maradt a régiben, hogy jött a terror, a megtorlás”, emlékezett a forradalom leverését követő évekre, majd Szarvasra kanyarodva felelevenítette saját 56-os emlékét, amikor az Ótemplomnál csikorogtak a tankok, repülőgépek repkedtek a város felett, hogy megfélemlítsék a lakosságot és a nagyanyja az unokáira feküdt, hogy oltalmazza őket.

Gondolati ugrálással eljutott a mai napig, “amikor megint küzdenünk kell a szabadságunkért, függetlenségünkért. Megint meg akarják mondani, mit tegyünk, mit csináljunk, milyen legyen a családunk, de ezt mi nem kérjük, mi tudjuk azt. Mi egy olyan Európához szegődtünk, amit a jóisten adott nekünk, amely független, tiszteli a magyarokat, a magyarok szabadságérzését”.

Megköszönte Szarvas Város Barátainak Körének és az adakozóknak, hogy a zászló alá odatehették a pesti barikádot. “Minden egyes köve emlékeztessen azokra a fiatalokra, akik életüket adták a szabadságért, akik föl mertek kelni az orosz uralom ellen. Nem akarunk háborút, békében, boldogan akarunk élni”, zárta gondolatait.

Babák Mihály polgármestert követően a Cervinus Teátrum művészei, Szemerédi Bernadett és Boronyák Gergely léptek a barikád elé, majd ismét a polgármester kért szót, hogy javaslatot tegyen arra, hogy az emlékhelyet Wittner Mária emlékének ajánlják. Ha egyetértenek vele, akkor kivésetik, mondta. Szarvason ilyen gyorsan még nem viteleztek ki semmit, egy pici gravírozott táblán már ott is szerepelt mögötte Wittner Mária neve.

Megemlékezés a békésszentandrási duzzasztóműnél 2022. október 15-én

80 éve adták át a békésszentandrási duzzasztót

A Kiskőrösön jégre lépő U12-es szarvasi csapat

Újra jégen: Megkezdődött a bajnokság U12-eseinknek