in

Novák, Szuhaj, Kukár, avagy a 3T visszatért Szarvasra

A 3T, azaz Szuhaj György, Novák Attila és Kukár István a Ruzicskay Alkotóházban kiállításuk megnyitóján 2022. október 15-én
A 3T, azaz Szuhaj György, Novák Attila és Kukár István a Ruzicskay Alkotóházban kiállításuk megnyitóján 2022. október 15-én (Fotó: Babák Zoltán)

A Moholy Művészeti Egyetem, vizuális kommunikációs szakát együtt végezték. Akkor alapították művészeti csoportjukat, amit 3T, vagy NSZK néven ismerünk.

Kitalálható, hogy a kétféle elnevezés egyike neveik kezdőbetűiből adódik, de a 3T kicsit fogósabb, pláne úgy, hogy performanszaikon kézzelfogható volt a művészet nyelvén megfogalmazott társadalomkritikájuk.

Szuhaj Gyurit ismerve, művésztársait, Novák Attilát és Kukár Istvánt már jóval kevésbé ismerve is simán arra asszociáltam volna, hogy a 3T a tiltott-tűrt-támogatott szavak kezdőbetűjéből adódik, ami ha 40 éve még aktuális kultúrpolitikai ökölszabály volt, illetve manapság ismét reneszánszát éli, de húsz éve pont hiányzott a kultúra szabad áramlását regulázó hatalmi eszköztárból.

Mint az számomra is kiderült, a 3T sokkal prózaibb jelentéssel bír: mind3 Tanár.

Először 2002-ben állítottak ki közösen. Az azóta eltelt húsz közös évüknek a lenyomatát hozták el a Ruzsicskay Alkotóházba két hete, amikor megnyílt kiállításuk.

A kiállított tárgyak közül sok itt született, majd vándorol tovább a kiállítási helyszínekre, hogy – ha egy kicsit átalakulva is – most ismét visszatérjen Szarvasra, mondták a megnyitón a művészek. Mindig szívesen jönnek ide, mert mindig megdöbbenés volt látni, hogy egy 15-17 ezres városban egy kiállítás megnyitón mekkora tömeg volt.

Az elsőt 2004. április 30-án, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előestéjén tartották, amikor a hajnal 1-ig tartó eseményen – jelentősebb alkoholtartalmú ital kíséretében – átvezették Magyarországot az Unióba. Ezt aztán évről évre újabb és újabb követte.

Úgy gondolják, hogy ezekkel nyomot hagytak a város kultúrájában, ahogy ők nevezték, “ebben a menő közegben”.

A kiállítás november 12-ig tekinthető meg a Ruzicskay Alkotóházban

Fotó: Ezer Ádám

A Jane Googdal Intézet is bemutatkozott Szarvason a Múzeumok őszi fesztiválján

Félidőben a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szín Ákos szerezte a Hunyadi szépítő gólját a listavezetők ellen

Nem illetődött meg a Hunyadi a listavezető ellen