in ,

Megújulnak a Gál Ferenc Egyetem Kossuth utcai frontján levő épületek

A Gál Ferenc Egyetem Padagógiai Karának Kossuth utcai jövőbeni homlokzata Váncza László építész jelenlegi tervei szerint
A Gál Ferenc Egyetem Padagógiai Karának Kossuth utcai jövőbeni homlokzata Váncza László építész jelenlegi tervei szerint

Egy pályázatnak köszönhetően komplex intézményfejlesztés indul a Gál Ferenc Egyetemen szarvasi karán. A projekt a Kossuth utcai fronton levő épületek egészét érinti majd. Bemutatójára tegnap került sor az egyetem Padagógiai Karán.

“A szarvasi épületkomplexum talán az egyik legértékesebb történelmi értékeket hordozó tradicionális infrastruktúrája a Gál Ferenc Egyetemnek. Ennek a korszerűsítése fejlesztése, bővítése mindenkképpen kiemelt célunk”, mondta Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora nyitóbeszédében.

Dr. Katona Krisztina, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának dékánja a beruházás legfőbb feladatának a kampuszon történő közösségi sportolás korszerű kereteinek megteremtését nevezte meg. “Jelen projekt kapcsán tehát bátran jelenthetem ki, hogy egy álom válik valóra, nemcsak egy kari álom, hanem egy kampusz álom is!”, fogalmazott a Pedagógiai Kar dékánja.

Váncza László építész elmondta, hogy a szarvasi fejlesztés egy meglévő épület átalakításáról, újjá építéséről szól, melynek során a sportcsarnok komplex felújítása történik meg korszerű energetikai szempontok érvényesítésével, illetve hasonló felfogásban megújul a Hallgatói Centrum is.

Váncza László építész
Váncza László építész (Fotó: Babák Zoltán)

Mindenek előtt hangsúlyozta, hogy a bemutatott tervek egyelőre koncepció szintjén állnak, korántsem biztos, hogy pontosan ebben a formában valósulnak meg, majd bemutatta a jelenlegi terveket hallgatóságának.

Az 1904-ben megépült tornatermet igyekeznek az eredetihez hasonló állapotba felújítani. A mellette álló, az 1960-as években épült kazánház az ipari kéményével, műhelyekkel, étteremmel, konyhával is megújul. Ezen egy általa humanizálásnak nevezett felújítást végeznek, ami talán azt jelenti, hogy látvány szempontjából a mai szem számára is fogyaszthatóvá teszi majd az épületeket. A végeredmény egy sokkal rendezettebb összképű modern komplexum lesz, benne egy szép tornateremmel, konditermekkel, öltözőkkel, az udvar felőli oldalán kondiparkkal. Szokatlan lesz a szarvasi szemnek, hogy a kollégiummal összekötő híd elbontásra kerül.

Babák Mihály polgármester egyfajta ajándéknak aposztrofálta a felújítást az idén 300 éves Szarvas számára. “Ne hagyják abba, mert nekünk semmi sem elég!”, mondta.

Lego-kaland, Szent Jobb, Illúziók – Tanulmányi kiránduláson a Gyakorlósok

Fotó: Gubis Mariann

Ülésezett a Békés Megyei Önkormányzat