in ,

November 30-án megszűnik a tüdőgyógyász szakellátás Szarvason

A szarvasi tüdőgondozó épülete 2022. november 22-én
A szarvasi tüdőgondozó épülete 2022. november 22-én (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Tüdőgondozó Intézet az 1950-es években alakult, a betegek tüdőgyógyászati szakellátása azóta folyamatos volt, azonban 2022. november 30-án ez az egészségügyi ellátás megszűnik, utaznunk kell.

Dr. Jedlinszki Mária tüdőgyógyász szakorvos a munka miatt költözött ide. 1993. július 1-től a Szarvasi Tüdőgondozó Intézet, majd 2005. november 1-től a Szarvasi Tüdőgyógyász Kft. vezetője.

“A munkám miatt jöttem Szarvasra, itt élek közel 30 éve, szarvasi lettem, azt hittem, itt fogom leélni az életemet, de ebben sajnos már nem vagyok biztos”, mondta rendelőjében dr. Jedlinszki Mária, majd sorra vette, mi vezetett a jelenlegi a helyzethez.

A Szarvasi Tüdőgyógyász Kft. 2005. november 1-től közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóként magas színvonalon üzemeltette a tüdőgondozót a lakosság, a betegek megelégedettségével.

A szarvasi tüdőgondozó épülete 2022. november 22-én
A szarvasi tüdőgondozó épülete 2022. november 22-én (Fotó: Babák Zoltán)

„Néhány éve kezdődtek a gondjaink. Hagyományos röntgengépeink mára elavultak, a gazdasági társaság részére nem volt elérhető pályázati lehetőség digitális röntgen beszerzésre, támogatást sehonnan sem kaptunk. Az elmúlt években, bár közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást végeztünk, gazdasági társaságként sem az egészségügyi dolgozók, sem az orvosi béremelések fedezetét nem kaptuk meg, ezt csak az állami fenntartású szolgáltatók részére biztosították. A nem szektorsemleges finanszírozás miatt gazdálkodásunk ellehetetlenült, már az elmúlt évben létszámcsökkentésre kényszerültünk. Helyzetünket a jelenlegi energiaáremelkedés és infláció még tovább súlyosbította”, mondta a tüdőgyógyász szakorvos.

A kft. ügyvezetőjeként évek óta minden lehetséges helyen felvetette problémáikat, igyekezett megoldást, segítséget találni, de nem sikerült, ezért ezévben meg kellet hoznia azt a döntést, hogy a finanszírozási elégtelenség miatt a Szarvasi Tüdőgyógyász Kft. nem tudja tovább működtetni a tüdőgondozó intézetet.

A szarvasi tüdőgondozó épülete 2022. november 22-én
A szarvasi tüdőgondozó épülete 2022. november 22-én (Fotó: Babák Zoltán)

„Az egészségügyi államtitkársághoz fordultam azzal a kéréssel, hogy az állam vegye vissza a Szarvasi Tüdőgondozó Intézet működtetését, lehetőség szerint oly módon, hogy a magasan képzett szakdolgozók és jómagam egészségügyi szolgálati jogviszonyban történő továbbfoglalkoztatásával helyben fennmaradjon a tüdőgondozó intézet.
Kérésemet támogatta az államtitkárság, megkezdődtek a tárgyalások a Békés Megyei Központi Kórházzal, de sajnos sikertelenül zárultak”, foglalta össze közelmúlt történéseit Szarvasi Tüdőgyógyász Kft. vezetője.

2022. december 1-től Szarvas és Békésszentandrás lakossága az orosházi tüdőgondozóhoz, Örménykút, Kardos, Csabacsűd, Kondoros területi ellátása pedig a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai és gyulai tüdőgondozójához tartozik.

“Csalódottak vagyunk, rosszul esik, hogy vége. Az elkövetkezendő időszakban azt kell lebontani, amit az elmúlt harminc évben építettem. Köszönöm munkatársaimnak a betegcentrikus, kimagasló szakmai munkájukat, a baráti légkört, amiben több mint két évtizedig együtt dolgozhattunk betegeink érdekében”, zárta beszélgetésünket dr. Jedlinszki Mária.

Vanya Tímea és Dósa Zsuzsa Guy Foissy Családi háromszög című lélektani drámájában

Tökéletes gyilkosság

Lebukott: Tegnap néhány óra alatt megduplázta a bűnügyi statisztikát egy kecskeméti 20 éves Szarvason