in ,

Bármerre is kanyarodom, mégis mindig Szarvas felé tartok…

Dr. Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese
Dr. Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese

2022. november 23-26. között rendezték meg Szarvason a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményével együttműködésben a IV. Kárpát-medencei Pedagógiai Konferencia és Módszertani Napok programot. Szarvas város ezen a novemberi négy napon vendégekkel telt meg, mintegy százhatvan külhoni magyar pedagógust és nyolcvan Békés megyei pedagógust fogadva, vendégül látva a szakmai és rekreációs, kulturális programokon.

Nélküled… csendült fel a Cervinus Teátrum művészeinek előadásában, amit egyként énekelt a közönség. Vers…, érzelem…, Szegény Magyarország. Kemény-mély felütéssel nyitotta meg a program a kapuit.

November 24-én a Cervinus Teátrum nagytermét töltötték meg a konferencia résztvevői, ahol Babák Mihály, Szarvas város polgármestere „több, mint” megnyitotta a programsorozatot, méltón annak szakmaiságához és üzenetéhez. Megnyitó beszéde alatt a drámaian-finom zenei aláfestés, és a Szarvas várost bemutató lélekemelő film, a megfogalmazott gondolatok könnyeket csaltak a külhoni és hazai vendégek szemébe. Büszkeség és szolgálatkötelesség járta át a szarvasi szervezők szívét. Dr. Lipcsei Imre tanszékvezető főiskolai tanár, a SZEGEPI igazgatójaként köszöntötte a résztvevőket. Bíró Gyula igazgató, c. e. docens, a program szakmai vezetője elmondta, hogy az öt éve tartó programsorozat, amely Békés vármegye kiváló városait; Gyulát, Békéscsabát és Szarvast tették újra a Kárpát-medence középpontjává, méltón zár Szarvason, a történelmi Magyarország középpontján, a hazai pedagógusképzés egyik fellegvárában… Ahogy fogalmazott, efelől kétsége sosem volt, mert a megvilágosodás miatt kár izgulni, mert ahogy a folyó mondja a keresőnek: „bármerre is kanyarodom, mégis mindig hazafelé tartok” – idézte A. De Mello egyik ismert gondolatát. Szarvason minden hazai és külhoni magyar pedagógus itthon van.

A résztvevők plenáris előadásokat hallgathattak meg, így Dr. Kelemen Lajos pszichológus, a sikeres iskolakezdés kulcskérdéseiről tartott kiváló előadást, illetve Uzsalyné Dr. Pécsi Rita főiskolai docens az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója, Fejleszt, vagy rombol? címmel az okoseszközök okos használatáról tartott nagy sikerű napi programzárást.

A konferencia és módszertani napokat ünnepélyesen nyitotta meg és köszöntötte Magyarország Kormánya nevében Dr. Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese. Miniszterhelyettes úr köszöntőjében elismeréssel szólt a megvalósítók munkájáról, így a SZEGEPI és partnerei, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő példaértékű együttműködéséről. A program keretében mintegy hatezerötszáz gyermek utazott az anyaországba, és ezerhétszázötvennégy pedagógus vett részt a továbbképzési és rekreációs, kulturális programokon. Miniszterhelyettes úr annak a kormányzati szándéknak is hangot adott, hogy a program folytatódik. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részéről Schaffer Beatrix alprojekt vezető és Csorba Árpád István, a marosvásárhelyi „Szász Adalbert” Sportlíceum tanára mutatta be a projekt eredményeit, míg a SZEGEPI részéről Bíró Gyula projektvezető ismertette a program szakmai elemeit, eredményeit, célkitűzéseit. Az előadás alatt a közönség soraiból szólított egy külhoni pedagógus kollégát, hogy fogalmazza meg, hogy számára mit adott a Járd végig program. Ez „több, mint program, ez egy élmény, ez egy lélektől-lélekig áramlás.” – fogalmazott a bátran vállalkozó résztvevő.

A szakmai programokhoz rekreációs és kulturális alkalmak kapcsolódtak, így Békéscsabán a Munkácsy Múzeum meglátogatása, a Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont megtekintése, fürdőzés a Várfürdőben, népzenei koncert és táncház a Szikes zenekarral Szarvason. A második napon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatás, illetve Dr. Horváth Gábor tanszékvezető, főiskolai tanár magyarságismeret előadását követően a Szegedi Dóm megtekintése. Majd este a dalok a labdatérről című Ady est a Körömvirág zenekar előadásában adott színházi és zenei élményt. A szentandrási sörfőzde éjszakai meglátogatása, a helyi ízek megkóstolása a Mokka Étteremben mind maradandó emlék.

A módszertani napok második napján szakmai műhelymunkák és bemutató órák kerültek megszervezésre az egyetem szarvasi Gyakorlóintézményében, négy óvodai foglalkozást és tizenkettő tanítási órát tekinthettek meg a résztvevők, elsőtől nyolcadik osztályig. A szakvezetők és vezetőtanárok elemző órákon segítették a módszertani frissességet a program résztvevői számára.

Éjfélt ütött az óra… Csasztvanné Eda népdalénekes, pontban éjfélkor a történelmi Magyarország mértani középpontjában népdalcsokor ajándékot nyújtott át és felcsendült a Székely himnusz, amit követően a konferencia és módszertani napok résztvevői emlékkoszorút helyeztek el. A házigazda Szarvas mi mással, mint szilvapálinkával búcsúzott a nemzeti emlékhelyen, és ahogy Bíró Gyula éjféli köszöntőjében elmondta, ez egy közös fájdalom és örömpont a résztvevőkben. Fájdalom, mert ahol állunk, egykor az ország szíve volt, földrajzi értelemben is, ma a megmaradt haza margója. De öröm, mert a szív az itt dobban, és mintegy kétezer pedagógus az elmúlt években hajtott főt, majd emelt büszke főt ezen a helyen, a háromszáz éves Szarvason, mindannyiszor pontban éjfélkor, fáklyafénybe öltözve.
A program zárónapján a Cervinus Teátrumban Dr. Pálfi Sándor a Debreceni Egyetem tanszékvezető főiskolai tanára, dékáni referense az értékelvű pedagógia óvodától iskoláig címmel tartott előadást, majd Sarusi Etelka a SZEGEPI vezető pedagógiai szakértője, a gyermeki agresszió kezelése témában adott elő, és Bíró István a Nyíregyházi Egyetem oktatója és Bíró Gyula a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának oktatója a pedagógia terraformálása… – új utak és kihívások a pedagógiában és a pedagógusképzésben címmel tartott előadást.

A konferencia legfájdalmasabb pillanata minden alkalommal a búcsúzás. De mint tudjuk, hisz elhangzott, hogy nem szabad „izgulni”, mert bárki bármerre kanyarodik, mindig hazafelé, Magyarországra, Szarvasra tart.

„Járd végig!” újra, és újra…

Sz.Zs.

Bődi Péter, az INTEGRÁL Építő Zrt. vezérigazgatója, Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Lits József, a VOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke

Bődi Péter a VOSZ országos szövetségi elismerésében részesült

Pentaller Attila meggyújtja a második adventi gyertyát

A második gyertya az Aurora Borealis kíséretében gyulladt meg