in

Arany-, ezüst- és bronzkoszorús, illetve frissen végzett mestereket avattak

Mojsza Mihály orosházi jármű villamossági szerelő mester a szarvasi baráti kör tagja fogadja Bődi János, a BMKIK általános elnökhelyettese, a szarvasi baráti kör elnöke gratulációját
Mojsza Mihály orosházi jármű villamossági szerelő mester a szarvasi baráti kör tagja fogadja Bődi János, a BMKIK általános elnökhelyettese, a szarvasi baráti kör elnöke gratulációját (Fotó: Fotó: Pusztai Gábor)

Arany-, ezüst- és bronzkoszorús, illetve frissen végzett mestereket avattak december 8-án, Orosházán, a Petőfi Művelődési Központban. A frissen végzett mesterek nagy része az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott képzés után vizsgázott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

A mesterruhájukat a férfiak elegáns öltönyre, a munkaköpenyüket a nők alkalmi ruhára cserélték csütörtökön. Ünnepelni érkeztek Orosházára, a Petőfi Művelődési Központba, a saját ünnepükre. Tíz szakma képviselői vehették át a mesterlevelet.

– Mester az, aki kiemelkedik a többiek közül és ezt a társadalom is elismeri. Nagy kihívás a mai világban munka mellett tanulni. Annak, aki visszaül az iskolapadba, minden erejére szüksége van ahhoz, hogy érvényesüljön és biztosítsa a családja megélhetését is – mondta Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. – Hozzátette: egy évvel ezelőtt senki nem számolt a mostani helyzettel. Tudomásul kell venni, hogy vége az olcsó energiának és az olcsó munkaerőnek. Ehhez minél több erős vállalkozásra van szükség.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta, nagy áldozatvállalás kövezte ki az utat, míg a szakemberek eljutottak a mesterlevél megszerzéséig. Ünnepeljük az arany, ezüst és bronzkoszorús mestereket is, akik évtizedek óta példaképet jelentenek a fiatalabb generációnak.

– Mintegy 250 ezren tanulnak szakképzésben Magyarországon, ez köszönhető a képzési formák reformjának, a duális képzés erősítésének, a szakképzési centrumok létrehozásának – mondta Dávid Zoltán. – Az iskolák és a kamara munkája mellett nagy szükség van a mesterekre is, akik a tudást átadják a diákoknak.

Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője beszédében elmondta, sokat tesznek a jó szakemberek megtartásáért, a mesterképzésben vizsgát szerzők életpálya-támogatása, elhelyezkedésükben, vállalkozásuk elindításában való sikeres közreműködéséért.

Az ünnepséget Hajtmann Ildikó énekművész előadása zárta.

Aranykoszorús mesterek lettek, azaz több mint 30 éve szerezték a mesterlevelüket:

Kiss István fodrász mester

Mojsza Mihály jármű villamossági szerelő mester

Bazsó István villanyszerelő mester

Egeresi Sándor autószerelő mester

Kliment István fogtechnikus mester

Ezüstkoszorús mesterek, akik 20 éve szerezték a mesterlevelüket:

Cseh István Béla fodrász mester

Andor Zoltán Sándor épületasztalos mester

Ifjabb Székács Vilmos bádogos mester

Zelenák András gázvezeték és készülékszerelő mester

Kürti István gázvezeték és készülékszerelő mester

Bronzkoszorús mesterek, akik tíz éve szerezték a mesterlevelüket:

Tímár Albin szakácsmester

Recskiné Bunzel Lívia fodrászmester

Molnár Sándor villanyszerelő mester

Kádi Sándor szakácsmester

Horostyák Zsolt gázvezeték és készülékszerelő mester

Mesterlevelet vehettek át:

AUTÓSZERELŐ: Árgyelán Ákos (Pusztaottlaka), Boros Imre (Békés), Csávás Zsolt Sándor (Békés), Kocsis László Krisztián (Nagyszénás), Liseczki Ferenc (Doboz), Nagy Ádám László (Békés), Szűcs Ákos Balázs (Doboz), Vég Dávid Mihály (Békés), Vitális Sándor (Orosháza)

AUTÓVILLAMOSSÁGI SZERELŐ: Kontra Csaba (Orosháza), Kovács Norbert (Békéscsaba), Vég Dávid Mihály (Békés)

BURKOLÓ: Árgyelán János (Újkígyós), Rajki János (Orosháza), Takács Nándor (Nagyszénás)

FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ: Földi László (Békéscsaba), Hajdu Imre (Békés), Kerepeczki Zalán (Békéscsaba), Tóth László (Tarhos)

FODRÁSZ: Dragán György (Bánkút), Faragó Krisztián (Szabadkígyós), Farkas Márió (Gyula), Kovács Brigitta (Medgyesegyháza), Regényi Erik, Opauvszki Anita (Medgyesegyháza)

KAROSSZÉRIALAKATOS: Horváth Károly (Kondoros), Hursán György (Murony), Stefkovics Ferenc (Békéscsaba), Török Márk (Kondoros)

KÉZÁPOLÓ ÉS KÖRÖMKOZMETIKUS: Czeglédi Ferencné (Békéscsaba), Csüllög Petra (Békéscsaba), Görögné Balogh Katalin (Vecsés), Juhász-Izsó Eszter (Székesfehérvár), Kovács Nikolett (Gyula), Lovász Edina (Szeghalom), Pruha Anita Mariann (Vésztő)

KŐMŰVES: Árgyelán János (Újkígyós), Faragó János (Békés), ifj. Komróczki László (Sarkad), Jónás Sándor (Békéscsaba), Kertész Tibor (Kamut), Komróczki László (Sarkad), Mochnács Zoltán (Orosháza), Nagy Alexander (Csongrád), Rajki János (Orosháza), Somodi Péter Dániel (Monor)

SPECIÁLIS LÁBÁPOLÓ: Csüllög Petra (Békéscsaba), Frank Judit (Szekszárd), Horánszky Edina (Budapest), Novák Szabina (Dunavarsány), Örsi-Mészáros Ágnes (Budapest)

VILLANYSZERELŐ: Kiss József (Orosháza), Muntyán Gábor (Makó), Provics János (Békéscsaba), Serfőző Sándor (Medgyesegyháza), Tadanai János (Sarkad), Vozár Gábor (Békéscsaba)

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Fotó: Fotó: Pusztai Gábor

Mojsza Mihály orosházi jármű villamossági szerelő mester a szarvasi baráti kör tagja fogadja Bődi János, a BMKIK általános elnökhelyettese, a szarvasi baráti kör elnöke gratulációját (Fotó: Pusztai Gábor)

New Orleans-i pulyka jambalaya

New Orleans-i pulyka jambalaya

Botos Marcell I. hely, Magyari Milán II. hely

Élvezetes, eredményekben gazdag versenyhétvége