in , ,

Nem elégedetlen az idei eredményével Sutyinszki István

Sutyinszki István a tavalyi Magyar Kupát követően
Sutyinszki István a tavalyi Magyar Kupát követően

2005 óta van Magyarországon szövetsége, van világbajnokunk, Európa-bajnokunk, mégis alig tudunk a légfegyveres tereplövészetről valamit. A tereplövészet (angolul field target) egy szabadtéri, erdőn-mezőn távcsöves légpuskával űzött lövészeti sportág. A tereplövészet során csakis fém bukócélokra lőnek, melynek a testén egy lyuk, a „hit zone”, azaz találati zóna található. A sziluett csak akkor dől le, ha a találat során a lövedék a találati zónába tisztán csapódik bele. A változó terepviszonyok, a kihelyezett célok változatos formája és távolsága, az eltalálandó találati zónák változó mérete biztosítja, hogy ez a sport nem válik gépies robotlövészetté.

Mintegy 180 magyar versenyzőt tartanak ma nyilván Magyarországon, de közülük csak kevesen vállalják a nemzetközi versenyzéssel járó szigorú kötöttségeket, mint a fegyvertartási engedély megszerzését, illetve azt, hogy versenyekre járjanak, de így is egy 20 fős nagyon erős mezőny állt össze, ahol majd mindenki Európa- vagy világbajnok.

A sportág szarvasi képviselője Sutyinszki István, aki stabilan benne van a legjobb hatban, akik nemzetközi versenyen képviselhetik Magyarországot.

Hunter field targetben lehet fekvő pozícióból is lőni. Sutyinszki István egy idei versenyen.
Hunter field targetben lehet fekvő pozícióból is lőni. Sutyinszki István egy idei versenyen.

A tereplövészetnek két szakága van, a field target és a hunter field target.

Előbbiben mindent lehet verseny közben állítani, miközben ülve, térdelve vagy állva lőnek a 9 és 50 méter között elhelyezett célokra.

A hunter field target kategóriában egy beállítással kell végig lőni a versenyt. Ebben fekve, térdelve és állva igyekeznek telibe találni a 7 és 42 méter közötti távolságra elhelyezett célpontokat.

A field targetben lényegesen több versenyző van, körülötte sokkal nagyobb a felhajtás, nagyobbak a nyeremények, mint a másik ágban. “Azt szokták mondani, hogy az a tereplövészet Forma 1-gye, a hunter field target pedig a rally”, érzékeltette a két szakág különbségét Sutyinszki István.

Sutyinszki István a Magyar Kupa 5. fordulóját hunter field target szakágban a második helyen zárta.
Sutyinszki István a Magyar Kupa 5. fordulóját hunter field target szakágban a második helyen zárta.

A szarvasi sportlövő az idei versenynaptárban szereplő országos bajnokságot megnyerte mindkét – field target, illetve hunter field target – kategóriában. A Magyar Kupán FT-ben a világbajnok mögött a második, HFT-ben végül a harmadik helyen végzett.

Idei eredményével elégedett a szarvasi sportlövő, mert mint mondta, mindkettőben a dobogó volt a cél. Ezt sikerült is teljesítenie.

Ezzel a sportággal a tervek szerint a szarvasi honvédelmi sportközpontban meg lehet majd ismerkedni, amikor Sutyinszki István és sporttársai tartanak majd bemutatót az érdeklődők számára.

Valentinyi Fruzsina a Valoryz Production Kft. modern telephelyén

A szemünk láttára nőtt ki a földből a Valoryz ultramodern telephelye

A Liget Wellness és Konferencia Hotel őszi színekben

Így néz ki a Liget Hotel 15 éve: fejlődés, fejlődés, fejlődés