in ,

Szentandrási kelengye a Munkácsy Mihály Múzeum néprajzi kiállításában

Legújabb szerzeményeit mutatja be kamarakiállításon a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Gazsó Rozália kelengyéjének darabjai is a kiállítás részei
Gazsó Rozália kelengyéjének darabjai is a kiállítás részei (Fotó: Facebook / Munkácsy Mihály Múzeum)

Az MTI-n bukkantunk az alábbi decemberi hírre, aminek van békésszentandrási vonatkozása is.

Egy korábbi hagyományt, az új szerzemények bemutatását eleveníti fel kamarakiállítás-sorozatának újraindításával a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum – közölte az intézmény csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Mint írják, a sorozatban három terület, a történeti-, a néprajzi- és a képzőművészeti gyűjtemény szólítja meg közönségét néhány figyelemre érdemes darabbal.

A történeti gyűjtemény november végén gazdagodott egy, a közösségi médiában is ismertté vált tárggyal, egy újhartyáni ház bontásakor előkerült tetőcseréppel, amelyen az olvasható: “Szeretem nagyon. Megyeri Jolánka és Kocsis Pál jegyesek. Békéscsaba, 1946. nov. 30-án.”

Az ismertté vált, hogy Jolán egy cipőgyártó üzemmel rendelkező családból származott, de ki lehetett Kocsis Pál? És hogyan került egy hetvenhat éve készült, még égetés előtt feliratozott békéscsabai cserép a 165 kilométerrel távolabb található Pest megyei Újhartyánba? A múzeum történészének feladata erre a kérdésre választ találni – olvasható a közleményben.

A néprajzi gyűjtemény gazdag szlovák és román tárgyanyagához félszáz, Békés megye népi kultúráját reprezentálni képes magyar textilmunka társult. A békésszentandrási származású Gazsó Rozália menyasszonyi hozományát az 1930-as évek elején készítette a helyi Sinka Mária varrónő, a házasságkötés ugyanis egykor elképzelhetetlen volt az évek hosszú során gyűjtött kelengye nélkül.

A képzőművészeti gyűjteménybe pedig egy magyar műgyűjtő ajánlott fel ősszel egy Gyóni Géza költő, újságíró személyéhez kötődő relikviát. A felvidéki születésű hadifogolytárs, Petrányi Miklós festőművész négy lapra készített grafitrajzsorozatáról van szó, amelyek Gyóni Géza – akinek kultusza ma is elevenen él Békéscsabán – 1917. június 25-én bekövetkezett halálának és temetésének jeleneteit ábrázolják.

A részvéttel teli eseményleíráshoz a képzőművészeti szakág a múzeum 481 darabból álló Gyóni Géza-relikviagyűjteményéből a költő krasznojarszki sírjáról származó virágokat társította kamaratárlathoz.

A kiállítást december 22-ig, majd az energiaválság miatt elrendelt kényszerszünet végével, 2023. május 31-ig a Kamarateremben tekinthetik meg az érdeklődők – közölte a múzeum.

bhzs \ pmg – MTI 2022. december 15., csütörtök 13:19

Fürj Erik iskolásoknak segít eligazodni a játék szabályai között

Több társasjátékban tettestársak, most Szarvast telepítenék újra

A Kacsa-tó csarnokának legfrissebb terve

Még egy kis Kacsa-tó szombat estére