in

Idő kellett ahhoz, hogy a hírek haza érjenek a Don mellől

A Hősök emlékművénél emlékeztek a szentandrásiak a Doni katasztrófa 80. évfordulóján
A Hősök emlékművénél emlékeztek a szentandrásiak a Doni katasztrófa 80. évfordulóján (Fotó: Babák Zoltán)

A magyar történelem egyik legsúlyosabb katasztrófájára emlékeztek tegnap a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatal dísztermében. A Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai szervezésében a településen minden évben megemlékeznek a Donnál történt tragédiáról, így tettek annak 80. évfordulóján is.

A doni katasztrófasokkal összetettebb dolog, mint az gondolnánk, mondta Hévizi Róbert, az egyesület elnöke. Visszament egészen a trianoni “gyalázatig”, ami magában hordozta azt, hogy csak idő kérdése volt annak, folytatása legyen.

1942 tavaszán toborozták a magyar haderőt, nyáron utaztak ki a katonák a doni frontra, ahol Voronyezs környékén állandóak voltak a harcok. A hadműveletek belecsúsztak a télbe, amihez az ott élők jobban tudtak alkalmazkodni, miközben a magyar hadseregnek ígért téli felszerelés nem érkezett meg. Aztán jött január 12-e, amikor a túlerővel, a nagy hideggel szemben nem volt mentség.

Korabeli újságokból hozott idézetek bizonyították, hogy akkor az információáramlás lassabb volt, a hírek jelentős késéssel értek Magyarországra. Akkor a környékünkön legnépszerűbb Dél-Magyarország január 10-i számában a honvéd vezérkar jelentésében az volt olvasható, hogy az ellenség tüzérségi előkészítést követően nagy erejű támadást intézett a magyar vonalak ellen. Jó egy héttel később a Keleti újság a honvéd véderő főparancsnokságára hivatkozva a szokásos semmit mondó híreken túl azt írta, hogy nem közölhetnek további híreket a háború állásáról, mert az az ellenséget segíthetné. A sorok között olvasni tudók már sejthették, hogy baj van.

A megemlékezést a Hősök emlékművének megkoszorúzása zárta.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote
Opavszky Márk (álló sor b1) és Keller Gergő (álló sor b5) is magaslati edzőtáborban készül az idei versenyszezonra

Két Los Angeles-i kerettag szarvasi is magaslati edzőtáborban

Korcsolyázás az éjszakában