in ,

A magyar kultúra a mindennapi élet szerves része

Farkasné Sinka Dóra mondott beszédet a magyar kultúra napja alkalmából Békésszentandráson
Farkasné Sinka Dóra mondott beszédet a magyar kultúra napja alkalmából Békésszentandráson (Fotó: Babák Zoltán)

200 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Az erre való emlékezés adta a magyar kultúra napján országszerte tartott rendezvények gerincét.

Békésszentandráson a hagyományoknak megfelelően dr. Aszódi Imre költő, a magyar kultúra lovagja szülőházánál gyűltek össze a szentandrásiak, hogy Farkasné Sinka Dóra képviselő emlékező mondatai után megkoszorúzzák az emlékház falán elhelyezett emléktáblát.

Farkasné Sinka Dóra – ahogy a felkészülés során egyre mélyebben beleásta magát a témába – rájött, hogy a magyar kultúra milyen rendkívül színes és sokrétű, ezért ő – az országos fősodortól eltérően – nem Kölcsey Ferencet és a Himnuszt állította a magyar kultúra méltatásának középpontjába, hanem a magyar konyhaművészetet. Mint mondta, “a magyar konyhaművészet a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, amely változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet”.

Spiró György idézetével zárta beszédét: “A kultúra nem valami fennkölt dolog, nem a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem a mindennapi élet szerves része.”

Bevezetőkép híján mesterséges intelligenciával generáltattunk képet a sajtóközleményhez

A szarvasi Gino és a 6 milliós emberi hiszékenység

A Hármas-Körös a békésszentandrási duzzasztóműnél

Nem éri el a készültségi szintet a Hármas-Körös áradása